2023-11-14

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam to danie, bo dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Za każdym razem staram się stworzyć nowe połączenia, które zachwycą nasze kubki smakowe. To risotto jest wyjątkowe, niesamowicie aromatyczne oraz kremowe. Smak i aromat suszonych grzybów przeplata wyraźna nuta wędzonego boczku oraz lekko pikantna nuta parmezanu. Wszystko łączy kremowa śmietanka. Polecam Wam gorąco to połączenie. Ja jestem nim oczarowana :)

Risotto z suszonymi grzybami

2023-11-12

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry wędzonego boczku. Ich środek wypełnia ser mozzarella oraz duszony na maśle śmietankowy szpinak baby. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek, musztarda dijon oraz świeży rozmaryn. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.  

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

2023-11-09

Budyń dyniowy

Przepis na pyszny jesienny deser z dyni hokkaido. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli zostanie Wam nadmiar puree z pieczonej dyni, to zawsze możecie przygotować ten pożywny budyń, który jest zdecydowanie zdrowszy od tego z torebki. Deser nie zawiera cukru, glutenu ani barwników. Piękny kolor nadaje mu wyłącznie dynia. 

Budyń dyniowy

2023-11-07

Sałatka grecka

Przepis na smaczną i zdrową sałatkę grecką. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę oraz samodzielne danie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula aromatyczna oliwa z oliwek. Jej przygotowanie jest proste i zajmie kilka chwil.

Sałatka grecka

2023-11-02

Surówka z kiszonej kapusty

Klasyka polskich surówek. Pyszna i zdrowa surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może stanowić także samodzielną przekąskę. Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E i B oraz składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń i żelazo. Zawarty w niej błonnik pokarmowy oraz bakterie kwasu mlekowego mają zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz kondycję naszych jelit. Kapusta kiszona poprawia również stan skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też niskokaloryczna - 100 g kapusty to tylko 12 kcal.

Surówka z kiszonej kapusty

2023-10-31

Risotto ze szpinakiem i pomidorami

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które cenię za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne risotto ze świeżym szpinakiem, pomidorkami oraz kawałkami kurczaka. Całość dopełnia kremowa śmietanka oraz lekko owocowa i pikantna nuta parmezanu.

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem