2024-04-26

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niezwykłą delikatność i kremowość masie serowej zapewnia połączenie mielonego twarogu, serka mascarpone oraz śmietanki. To bardzo świeży i orzeźwiający deser, który dostarczy wiele przyjemności naszym kubkom smakowym. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu.

Sernik na zimno z truskawkami
Potrzebne składniki

SPÓD
- okrągłe biszkopty

MASA SEROWA
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 250 ml gorącej wody
- 70 g cukru pudru
- 2 galaretki*

WIERZCH
- 550 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml gorącej wody
* Do masy serowej dodałam 1 truskawkową i 1 krystaliczną galaretkę
_______________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie
Sernik na zimno z truskawkami
KROK 1. Spód okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy delikatnie masłem i przyklejamy do niej wycięte kawałki papieru*. 

* Jeśli macie niższą tortownicę, to warto przykleić dłuższe kawałki papieru (kilka centymetrów ponad jej wysokość). Zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu galaretki podczas tężenia.

KROK 2. 2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg mielimy trzykrotnie (można użyć też sklepowego z wiaderka), a następnie łączymy go na małych obrotach miksera z serkiem mascarpone i ostudzoną galaretką. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną w lodówce śmietankę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach. Kiedy śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Powstałą masę przelewamy do tortownicy z biszkoptami.

KROK 3. Tortownicę wkładamy na około 15 minut do lodówki, a po tym czasie wciskamy w masę kilka całych lub pokrojonych truskawek. Kiedy masa bardziej stężeje, to układamy na niej pozostałe truskawki. 

KROK 4. Podczas tężenia masy przygotowujemy galaretkę, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do całkowitego ostudzenia i wylewamy ją na wierzch kiedy będzie już lekko tężała i miała konsystencję kisielu (nie wylewamy rzadkiej galaretki na wierzch, ponieważ może nam wypłynąć!!). Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to potrwać około 3 - 4 godzin. 
Sernik na zimno z truskawkami

WSKAZÓWKA
Formę z gotowym sernikiem należy otwierać delikatnie. Polecam wykleić formę papierem do pieczenia, nawet tą wysoką, co zapobiegnie przyklejeniu masy do formy. Jeśli jednak nie wykorzystaliście papieru, to przed otwarciem formy warto przeciągnąć ostrym nożem po jej brzegach. Zapobiegnie to ewentualnemu rozerwaniu masy i galaretki.

  WERSJA BEZ CUKRU

Sernik możecie przygotować także bez dodatku cukru. Wtedy wykorzystajcie galaretki bez jego dodatku. Jako słodzika możecie wykorzystać ksylitol oraz erytrytol. Bitą śmietanę dosładzamy cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu po jej ubiciu na sztywno (dodajemy słodzik i mieszamy delikatnie).

Sernik na zimno z truskawkami

DODATKI / DEKORACJA
Do sernika możecie dodać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki, jeżyny lub maliny. Możecie wykorzystać także inne smaki oraz kolory galaretek (zarówno do masy serowej, jak i udekorowania wierzchu).
Sernik na zimno z truskawkami

40 komentarzy:

  1. Przepiękny serniczek z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż uśmiechnęłam się na widok Twojego sernika a to dlatego, że wczoraj zaplanowałam taki serniczek na majowe świętowanie i jak na zamówienie zamieściłaś przepis:)
    Taki delikatny deser z owocami i galaretką to już zapowiedź lata i właśnie teraz smakuje najlepiej:)
    Dzięki Kasiu😘 miłego weekendu ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wywołałam uśmiech na Twojej twarzy 🧡. To już kolejna kulinarna telepatia ;)
      Pozdrawiam ciepło i życzę udanego weekendu! 🤗🌷🌷

      Usuń
  3. Taki sernik zawsze robię latem. Nie ma nic lepszego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Dostarcza przyjemności oraz orzeźwienia 🥰

      Usuń
  4. Ale piękny sernik! Esencja lata :) Ja w swoich sernikach na zimno stawiam na spód z herbatników i masła, kiedyś próbowałam zrobić na kładzionych herbatnikach bez kruszenia i wszystkie popłynęły w głąb masy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🤗🧡
      A z jakich składników przygotowałaś masę? W jakich proporcjach?

      Usuń
  5. Idealny. Wyszedł ci piękny serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ on wygląda i z pewnością tak smakuje. Kiedy na dworze robi się gorąco, u mnie królują takie serniki w różnych wersjach. Jednak takiego połączenia nie nie robiłam, a warto więc wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie desery w ciepłe dni :) Polecam gorąco! Jest kremowy i bardzo delikatny :)
      Przesyłam ciepłe pozdrowienia 🤗🧡

      Usuń
  7. O rany! Ale cudo! W wersji bezsmiesniej cukru niestety muszę wybrać, ale oprzeć się temu nie dam rady. Muszę koniecznie zrobić sobie takie cudeńko na imieniny albo dziś matki. Wspaniałość dla oczu i podniebienia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam 🤗
      Robiłam go też na erytrytolu z galaretkami bez dodatku cukru. Równie pyszny. Dałam go tylko odrobinę więcej niż zwykłego cukru pudru do masy :)

      Usuń
  8. W wersji bez cukru miało być,ach te telefony 😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym takie ciacho, wygląda doskonale i na pewno jest przepyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny deser na ciepłe dni. Wyszedł Ci perfekcyjnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam. Moja babcia kiedyś bardzo często robiła serniki na zimno. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, jest bardzo kremowy, Martik go robi w Słowenii i nazywa go "sernikiem emerytowanego prezydenta", bo nawet jego zachwycił. Ale twój jest wizualnie ładniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. WOWZIE this looks SO good! Incredible. I think I need to pop this recipe into Google Translate!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie idealny majowy deser!

    OdpowiedzUsuń
  15. A matko niebo w gębie 😋 i jak bajecznie wygląda - Venus ( coś nie mogę inaczej dodać komentarza )

    OdpowiedzUsuń
  16. Na sam widok tego sernika aż zgłodniałam :D Świetny przepis na zbliżające się lato :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń