2025-01-21

Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te w wersji mielonej oczarowały nasze kubki smakowe i teraz serwuję je bardzo często. Kotlety są pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Ich smak podkreśla czosnek, majeranek oraz smażona cebulka. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Kotlety mielone ze schabu
Do przygotowania kotletów użyłam mięsa mielonego ze schabu wieprzowego firmy Dolina Dobra, której produkty bardzo lubię oraz cenię za wysoką jakość. Kotlety możecie przygotować także z własnoręcznie zmielonego kawałka schabu.
Potrzebne składniki

- 400 g mielonego mięsa ze schabu
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula 

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 dość płaska łyżeczka soli

DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, ostudzoną cebulkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.

KROK 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone ze schabu
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Kotlety mielone ze schabu

32 komentarze:

  1. Jak ja kocham kotlety mielone!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :) myślę, że od razu ma się ochotę na dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam takich mielonych. Zaciekawiłaś mnie będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie! Takie równiutenkie, gładkie i rumiane kuszą z fotki:)
    Powiem szczerze, że zdecydowanie wolimy kotlety mielone w różnych odsłonach niż klasyczne schabowe. Jakoś tak się porobiło:)
    Produkty Doliny Dobra to nasze ulubione bo są bardzo dobre jakościowo. Parówki czy kiełbaski nie mają wszechobecnej chemii. Mam nadzieję, że utrzymają jakość:)
    Uściski serdeczne dla Ciebie Kasiu🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! 🧡 Ja również bardzo lubię ich produkty. Wybieram je właśnie ze względu na jakość i też mam nadzieję, że ją utrzymają.
      Ślę uściski 🧡🤗😘

      Usuń
  6. Takie kotlety chyba nigdy mi się nie znudzą. Od razu pierwsze skojarzenie - niedzielny obiad rodzinny. Podobne od zawsze były w moim domu i nie planuję większych zmian w tym zakresie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :) Kiedyś nie przepadałam za mielonymi, ale teraz to się zmieniło i często je robię. Nawet mam w planach nakulać kilka na weekend :D Przepyszny przepis, świetna obiadowa inspiracja i nie tylko! (Mielony to dobra przekąska :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡 O tak! To świetna i pyszna przekąska :)
      A plan na weekend bardzo smakowity! 😁

      Usuń
  8. Chętnie spróbuję. Kotlety mielone chyba każdy lubi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Kasiu 😀
    Ja odkąd kupiłam sobie pod koniec roku robota kuchennego z nakładką do mielenia mięsa bardzo często robię kotlety mielone ze schabu. Z tym że schab sama miele. Osobiście uważam że mielone ze schabu są jakby bardziej słodkie niż takie z gotowego mieszanego mięsa mielonego i dlatego bardzo mi smakują. A Twoja wersja jest wprost tak apetyczna, że trudno nie dostać ślinotoku. Pięknie okrągłe, rumiane. No po prostu kotlety mielone idealne! Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 🧡
      Masz rację. Kotlety mielone ze schabu mają w sobie taką nutkę słodyczy, a do tego są o wiele delikatniejsze.
      Teraz to jedna z naszych ulubionych wersji kotletów mielonych 😁.
      Przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  10. Wyglądają pięknie i bardzo smakowicie! My robimy podobne, ale z kurczaka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wyglądają, aż od razu chce się wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To chyba najlepszy przepis na kotlety mielone, jaki widziałam. Dziękuję za ten przepis, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje mielone, Kasiu, są z najwyższej kulinarnej półki! Mnie nigdy nie wychodzą takie równiutkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taki mały patent, aby mielone wychłodziły kształtne. Zawsze formuję je zwilżonymi dłońmi :)

      Usuń
  14. Nigdy nie słyszałam o mielonych ze schabu, na pewno zaskoczę nimi moją rodzinę 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi mega apetycznie! Nigdy nie próbowałam mielonych ze schabu, ale jak tak zachwalasz, to muszę koniecznie spróbować. Zwłaszcza ta kombinacja czosnku, majeranku i smażonej cebulki brzmi obłędnie! Idealne na obiad, a w wersji burgerowej to już w ogóle sztos. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, a do burgerów szczególnie 🤗🧡. To jedna z naszych ulubionych wersji mielonych :)

      Usuń