Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te w wersji mielonej oczarowały nasze kubki smakowe i teraz serwuję je bardzo często. Kotlety są pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Ich smak podkreśla czosnek, majeranek oraz smażona cebulka. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Do przygotowania kotletów użyłam mięsa mielonego ze schabu wieprzowego firmy Dolina Dobra, której produkty bardzo lubię oraz cenię za wysoką jakość. Kotlety możecie przygotować także z własnoręcznie zmielonego kawałka schabu.
Potrzebne składniki
- 400 g mielonego mięsa ze schabu
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 dość płaska łyżeczka soli
DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, ostudzoną cebulkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.KROK 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Jak ja kocham kotlety mielone!
OdpowiedzUsuńJa również 😁🧡
UsuńMniam, wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńWspaniałe :) myślę, że od razu ma się ochotę na dokładkę :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńJeszcze nie robiłam takich mielonych. Zaciekawiłaś mnie będę próbować.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, bo są naprawdę pyszne 🤗.
UsuńWyglądają cudnie! Takie równiutenkie, gładkie i rumiane kuszą z fotki:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że zdecydowanie wolimy kotlety mielone w różnych odsłonach niż klasyczne schabowe. Jakoś tak się porobiło:)
Produkty Doliny Dobra to nasze ulubione bo są bardzo dobre jakościowo. Parówki czy kiełbaski nie mają wszechobecnej chemii. Mam nadzieję, że utrzymają jakość:)
Uściski serdeczne dla Ciebie Kasiu🤗😘
Dziękuję Kochana! 🧡 Ja również bardzo lubię ich produkty. Wybieram je właśnie ze względu na jakość i też mam nadzieję, że ją utrzymają.
UsuńŚlę uściski 🧡🤗😘
Takie kotlety chyba nigdy mi się nie znudzą. Od razu pierwsze skojarzenie - niedzielny obiad rodzinny. Podobne od zawsze były w moim domu i nie planuję większych zmian w tym zakresie :)
OdpowiedzUsuńDobry i pyszny nawyk 🧡🧡
UsuńCiekawa propozycja :D
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Kiedyś nie przepadałam za mielonymi, ale teraz to się zmieniło i często je robię. Nawet mam w planach nakulać kilka na weekend :D Przepyszny przepis, świetna obiadowa inspiracja i nie tylko! (Mielony to dobra przekąska :D)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡 O tak! To świetna i pyszna przekąska :)
UsuńA plan na weekend bardzo smakowity! 😁
Chętnie spróbuję. Kotlety mielone chyba każdy lubi.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWitaj Kasiu 😀
OdpowiedzUsuńJa odkąd kupiłam sobie pod koniec roku robota kuchennego z nakładką do mielenia mięsa bardzo często robię kotlety mielone ze schabu. Z tym że schab sama miele. Osobiście uważam że mielone ze schabu są jakby bardziej słodkie niż takie z gotowego mieszanego mięsa mielonego i dlatego bardzo mi smakują. A Twoja wersja jest wprost tak apetyczna, że trudno nie dostać ślinotoku. Pięknie okrągłe, rumiane. No po prostu kotlety mielone idealne! Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dziękuję Kochana 🧡
UsuńMasz rację. Kotlety mielone ze schabu mają w sobie taką nutkę słodyczy, a do tego są o wiele delikatniejsze.
Teraz to jedna z naszych ulubionych wersji kotletów mielonych 😁.
Przesyłam uściski 🤗🧡
Wyglądają pięknie i bardzo smakowicie! My robimy podobne, ale z kurczaka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńSmakowicie wyglądają, aż od razu chce się wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńTo chyba najlepszy przepis na kotlety mielone, jaki widziałam. Dziękuję za ten przepis, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńTwoje mielone, Kasiu, są z najwyższej kulinarnej półki! Mnie nigdy nie wychodzą takie równiutkie...
OdpowiedzUsuńMam taki mały patent, aby mielone wychłodziły kształtne. Zawsze formuję je zwilżonymi dłońmi :)
UsuńNigdy nie słyszałam o mielonych ze schabu, na pewno zaskoczę nimi moją rodzinę 😊
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńBrzmi mega apetycznie! Nigdy nie próbowałam mielonych ze schabu, ale jak tak zachwalasz, to muszę koniecznie spróbować. Zwłaszcza ta kombinacja czosnku, majeranku i smażonej cebulki brzmi obłędnie! Idealne na obiad, a w wersji burgerowej to już w ogóle sztos. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, a do burgerów szczególnie 🤗🧡. To jedna z naszych ulubionych wersji mielonych :)
Usuń