Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.
Potrzebne składniki
(na 9 naleśników)
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
NADZIENIE
- 600 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
DODATKI
- jogurt
- syrop różany
- płatki róż
Przygotowanie
Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.KROK 1. Do twarogu sernikowego dodajemy jogurt grecki, pastę waniliową oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
KROK 2. Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną oraz ostudzone masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).
KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawińcie. Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu, syropem różanym oraz płatkami róż (opcjonalnie).
Mmm wyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńMiłego dnia! 🤗🌷
Jakie to zdjęcie piękne, wręcz WYSMAKOWANE! Nigdy nie próbowałam z syropem różanym, ciekawe, jak smakowałyby Matyldzi :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam gorąco! 🧡🤗
UsuńDawno nie jadłam naleśników z serem. Chętnie spróbuję Twojej wersji.
UsuńPolecam gorąco! 🧡🤗
UsuńFotki do zjedzenia😀
OdpowiedzUsuńKasiu, potrafisz podkręcić wszystkie zmysły!!!
Naleśniki jak dzieła sztuki:)
Masełko w naleśnikowym cieście, to jest świetny sposób na idealne naleśniki.
Spróbowałam i teraz już tylko takie:)
Miłego weekendu życzę i przesyłam serdeczne uściski 🤗❤️
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńJa też robię teraz tylko takie z dodatkiem masła. Są o wiele delikatniejsze i bardziej elastyczne. Masło dodaje też pięknego aromatu. Kiedyś dodawałam odrobinę oleju do ciasta, ale to jednak nie to samo.
Pięknego weekendu! Ślę uściski! 🤗😘
Wyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńWyglądają bardzo apetycznie 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńPierwszy raz słyszę o takim syropie ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Jest pyszny i bardzo aromatyczny 🥰
UsuńTo nie zostaje mi nic innego jak spróbować :)
UsuńKocham wszystko co związane z różą... Konfitury, syropy, latte różane ;)
OdpowiedzUsuńJa też 🥰
UsuńUwielbiam naleśniki! Te wyglądają wspaniale, z syropem różanym jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗🧡
Usuńnaleśników z różaną nutą jescze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńNaleśniki zawsze, wszędzie i o każdej porze. A ten aromat różany to naprawdę sztos! Bardzo lubię ten akcent w deserach.
OdpowiedzUsuńMam tak samo z naleśnikami. Uwielbiam! O każdej porze 😁
UsuńSyrop różany brzmi super, ale naleśników z serem nie cierpię z całego serca.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować te z twarogiem sernikowym. Są o wiele bardziej delikatne i kremowe. Można je odczarować :)
UsuńThese pancakes look so yummy. Lovely photography as well!
OdpowiedzUsuńThank You! 🤗🧡
UsuńWygladają wspaniale. Na zmysły działa też dodatek syropu różanego. To musi być wspaniały smak:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
Usuń