2025-02-27

Naleśniki z serem i syropem różanym

Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.

Naleśniki z serem i syropem różanym

Potrzebne składniki
(na 9 naleśników)

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

NADZIENIE
- 600 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej

DODATKI
- jogurt
- syrop różany
- płatki róż

Przygotowanie
Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 1. Do twarogu sernikowego dodajemy jogurt grecki, pastę waniliową oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
KROK 2. Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną oraz ostudzone masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawińcie. Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu, syropem różanym oraz płatkami róż (opcjonalnie).

Naleśniki z serem i syropem różanym

29 komentarzy:

  1. Mmm wyglądają przepysznie :D
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to zdjęcie piękne, wręcz WYSMAKOWANE! Nigdy nie próbowałam z syropem różanym, ciekawe, jak smakowałyby Matyldzi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam gorąco! 🧡🤗

      Usuń
    2. Dawno nie jadłam naleśników z serem. Chętnie spróbuję Twojej wersji.

      Usuń
  3. Fotki do zjedzenia😀
    Kasiu, potrafisz podkręcić wszystkie zmysły!!!
    Naleśniki jak dzieła sztuki:)
    Masełko w naleśnikowym cieście, to jest świetny sposób na idealne naleśniki.
    Spróbowałam i teraz już tylko takie:)
    Miłego weekendu życzę i przesyłam serdeczne uściski 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Ja też robię teraz tylko takie z dodatkiem masła. Są o wiele delikatniejsze i bardziej elastyczne. Masło dodaje też pięknego aromatu. Kiedyś dodawałam odrobinę oleju do ciasta, ale to jednak nie to samo.
      Pięknego weekendu! Ślę uściski! 🤗😘

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o takim syropie ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Jest pyszny i bardzo aromatyczny 🥰

      Usuń
    2. To nie zostaje mi nic innego jak spróbować :)

      Usuń
  6. Kocham wszystko co związane z różą... Konfitury, syropy, latte różane ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam naleśniki! Te wyglądają wspaniale, z syropem różanym jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. naleśników z różaną nutą jescze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniki zawsze, wszędzie i o każdej porze. A ten aromat różany to naprawdę sztos! Bardzo lubię ten akcent w deserach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo z naleśnikami. Uwielbiam! O każdej porze 😁

      Usuń
  10. Syrop różany brzmi super, ale naleśników z serem nie cierpię z całego serca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować te z twarogiem sernikowym. Są o wiele bardziej delikatne i kremowe. Można je odczarować :)

      Usuń
  11. These pancakes look so yummy. Lovely photography as well!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygladają wspaniale. Na zmysły działa też dodatek syropu różanego. To musi być wspaniały smak:)

    OdpowiedzUsuń