Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wycinania foremką, a do stworzenia wzorków wystarczy jedynie widelec. Są świetnym dodatkiem do kawy, herbaty oraz kakao.
Potrzebne składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy esencję waniliową i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
KROK 2. Po tym czasie ciasto powinno delikatnie stwardnieć. Wtedy też odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przyciskamy 2 razy widelcem (pod różnym kątem).
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche.
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ciasteczek. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco zarumienione. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 ciasteczek.
Piekłam je w dwóch partiach.
PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
Spodobał Ci się przepis?
Wesprzyj moją twórczość i postaw wirtualną kawę! :)
👇👇👇
Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać.
Dziękuję! 🤗🧡
Zdecydowanie to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńWidzę, że wszystkie składniki posiadam, a wykonanie ich nie jest czasochłonne. Zatem wiem już co upiekę do sobotniej herbatki z rodzicami! Zapisuję i w weekend dam znać jak mi poszło :)
OdpowiedzUsuńNo i ten efekt wzorku wykonany widelcem - świetny!
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków! 🤗🧡🧡
UsuńDziękuję ślicznie! <3 Jednak jutro będę testować, bo weekendowa herbatka niestety była odwołana... :/
UsuńZrobiłam dzisiaj z przyjaciółką. Chyba trochę za duże kulki porobiłyśmy i trzymałyśmy w piekarniku ok. 20 minut. Ale wyszły bardzo smaczne i kruchutkie :)
UsuńDługość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek, ale i od samego piekarnika. Zawsze warto obserwować, czy są już dość rumiane. Ja zrobiłam mniejsze kuleczki (takie wielkości żółtka jaja). Cieszę się, że wyszły i Wam smakowały. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
UsuńA wiesz Kasiu, że byłam dzisiaj w warzywniaku w miasteczku i aż zapytałam panią, co tutaj tak pachnie kokosem (no bo w POLSKIM warzywniaku kokos?) A ona mi mówi: "A bo rozpakowałam świeże ciasteczka kokosowe, bo też mamy w ofercie". No i ten zapach za mną chodzi... I nawet czuję go przez ekran :-*
OdpowiedzUsuńTe ciacha są niezwykle aromatyczne. Łączą nutkę maślaną i nutkę kokosową. Pachną pięknie :) Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńWyglądają bardzo smakowicie 💖
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZainspirowałaś mnie bo lubię koksowe ciasteczka
OdpowiedzUsuńCieszę się 🧡🧡
UsuńOoo jakie one śliczniutkie!!! Maślane ciasteczka z kokosem, to przecież prawdziwa rospusta!!!
OdpowiedzUsuńPachnie w całym domu, nęci sąsiadów a potem jeszcze trzeba rękę pilnować, bo sama sięga po ciasteczko, kolejne i kolejne...😁
Kasiu, wszystkiego miłego życzę, udanego weekendu i przesyłam serdeczne uściski 🤗🥰
Dziękuję bardzo Kochana. Trafiłaś w sedno z opisem 👌🧡.
UsuńPięknego i udanego weekendu! Serdeczne uściski 😘🤗🧡
Muszą być pyszne. Bardzo lubię smak kokosa.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńAleż one kusząco wyglądają Kasiu. A wiórki kokosowe są gwarantem smaku. To idealne ciastka dla mojego męża, on jest wielkim fanem kokosowych aromatów. Muszę więc wkrótce zrobić. Póki co wczoraj upiekłam ciacha na bogato z mielonymi migdałami i orzechami pekan. Przepis niebawem 😉
OdpowiedzUsuńSpokojnej i udanej niedzieli 🙂
Ciasteczka są mocno kokosowe. Są idealne dla miłośników kokosowych smaków. Ja też się do nich zaliczam 🙃. Dziękuję 🧡 Cudownej niedzieli 🤗🧡
Usuńsuper ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńUwielbiam Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡🧡
UsuńTe ciastka to mistrzostwo świata. Są pyszne, idealnie kruche i mocno kokosowe. Maluchy zachwycone. Dziękuję za przepis ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały 🧡🧡🤗
UsuńWypróbowałam Kasiu Twój przepis ale przy użyciu mąk bezglutenowych. Kokos pachniał w całym domu a ciasteczka zniknęły w dwa dni 😉
OdpowiedzUsuńCieszę się, że z mąki bezglutenowej wychodzą równie pyszne.
UsuńTo prawda, pachną cudownie. U nas też zniknęły błyskawicznie :))
I am going to save this recipe because I want to make coconut cookies
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńMniam 😋
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńKolejny przepis u Ciebie, który koniecznie muszę wypróbować. Piękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję! 🧡 Ciacha polecam, bo są naprawdę pyszne :)
Usuńidealne do herbatki
OdpowiedzUsuńO tak! 😁
UsuńYummy!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń