2025-02-07

Kofty jagnięce

Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Kofty są pyszne, soczyste, pożywne i bardzo aromatyczne. Możemy podawać je z dodatkiem chlebka naan, ryżu lub kaszy bulgur. Świetnie smakują też podane w towarzystwie sosu czosnkowego, dipów arabskich lub sosu tzaztiki.

Kofty jagnięce
Potrzebne składniki

- 500 g mielonej jagnięciny
- 1/2 słodkiej papryki czerwonej
- 1/3 papryczki chili 
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
-  1 łyżeczka soli
* Przed przygotowaniem warto namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (przez około 20 minut), aby zapobiec ich późniejszemu przypaleniu.
Przygotowanie
KROK 1. Papryki i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy zmielone mięso jagnięce, jajko, pokrojone warzywa, starty na tarce kawałek imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy podłużne pulpeciki i nabijamy je na namoczone patyczki. 
Kofty jagnięce
KROK 3. Gotowe szaszłyki grillujemy z obu stron na patelni grillowej przez około 6 - 7 minut na stronę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 minut (funkcja termoobiegu). Najpierw ugrillowane kofty, które później dochodzą w piekarniku będą idealnie miękkie i soczyste.

Kofty jagnięce

INNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Kofty możecie przygotować także na samym grillu (klasycznym lub elektrycznym), usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wtedy polecam piec je przez około 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C, a w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.

Kofty jagnięce
Kofty jagnięce podałam z kaszą bulgur, świeżymi warzywami oraz sosem tzatzyki.

32 komentarze:

  1. Przepis z pewnością przyda się w sezonie grillowym 😉 muszą smakować obłędnie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Jedne z moich ulubionych mięsnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się rewelacyjnie :) Bardzo dawno jagnięciny nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się nieziemsko apetycznie!!!
    Aż spojrzałam za okno i co prawda słoneczko świeci ale pogoda raczej jeszcze nie grillowa:)
    Wiem, że można na patelni :)
    Miłego weekendu życzę i ściskam serdecznie 🤗😘


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🤗❤️ Ja również życzę udanego weekendu! 😘

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam koftów. Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Kofty są naprawdę pyszne. Bardzo lubię ich orientalny smak :)

      Usuń
  6. A ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny, aż wstyd się przyznać 😱 Twoje kofty Kasiu wygląda wręcz doskonale. Aż czuć przez ekran aromat tych wszystkich przypraw. Kulinarna podróż bez wychodzenia z domu. Świetna propozycja. Doskonała na teraz, ale także świetna inspiracja na sezon grillowy. No aż się głodna zrobiłam,a to już za późno na jedzenie 😉 udanej niedzieli 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, bo kofty mają wyjątkowy i orientalny smak :)
      Jagnięcina jest pyszna :) Ma sporo białka, wiele wartości odżywczych, jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna.
      Dziękuję bardzo 🤗🧡 Pięknej niedzieli! 😘

      Usuń
  7. Nie słyszałam nigdy o Koftach :D Ciekawe.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też miałabym na nie ochotę, tak wspaniale wygladają... Niestety, do jagnięciny to już w żaden sposób nie mam dostępu :-( No chyba, że uda mi się namówić Zięcia, aby (oprócz krów) hodowali jeszcze kilka owiec :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też sklepowa. Do takiej prosto z uboju niestety nie mam dostępu.
      Ale tej wołowiny to Ci zazdroszczę i świeżego mleka! 😍

      Usuń
  9. Wyglądają świetnie nigdy nie jadłam tego. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny i choć do zjedzenia mięsa trzeba mnie długo namawiać, to takie szaszłyki chętnie bym spróbowała, bo prezentują się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To pyszne i soczyste mięsko z nutką orientalnego smaku :)

      Usuń
  12. Ja również zachywałąm się Towoimi koftami na smakerze. Są piękne

    OdpowiedzUsuń