2024-01-31

Ciasteczka musli (bez cukru)

Przepis na pyszne i pożywne ciasteczka musli przygotowane bez dodatku cukru. Słodkości nadają im bakalie (żurawina i daktyle) oraz dodatek miodu. Ciasteczka zawierają płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca oraz nasiona chia. To zdrowa i pożywna przekąska, która dodaje mnóstwo dobrej energii. Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną. Takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)

Ciasteczka musli (bez cukru)
Potrzebne składniki

- 130 g płatków owsianych górskich
- 40 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów nerkowca
- 60 g suszonych daktyli
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion chia
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 duże łyżki miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
KROK 1. Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, a następnie studzimy. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, aby zmiękły, a następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 2. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, posiekane orzechy nerkowca, żurawinę, daktyle, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z miodem, esencję waniliową, mleko oraz jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (odrobinę większe od orzecha włoskiego), formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.

Ciasteczka musli (bez cukru)

Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną.

Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.

Ciasteczka musli (bez cukru)

WERSJA BEZ GLUTENU
Ciasteczka możecie przygotować także w wersji bezglutenowej.

Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się mąka owsiana lub gryczana.
PRZECHOWYWANIE

Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.

Ciasteczka musli (bez cukru)

48 komentarzy:

  1. Wiesz, że mam słabość do wypieków z produktami owsianymi:)
    A jeszcze kokos i orzechy to dopiero rozkosz dla podniebienia:)
    Mniammm...dzięki Kasiu😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam ogromną słabość do owsianych wypieków 😁
      To bardzo zdrowa słabość 💚💚
      Dziękuję Kochana 😘

      Usuń
  2. Na takie ciasteczka chętnie bym się skusiła :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciastka, pełne zdrowych składników a doskonale zaspokoja apetyt na słodkie. A ten apetyt mam zawsze 😂😁
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka owsianie są bardzo pożywne, a dużym ich plusem jest to, że na długo dostarczają sytości :))
      To świetny wybór na zdrową przekąskę 💚
      Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  4. Super, coś dla mnie! Wiele świetnych składników. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasteczka. Szczególnie w takiwj wersji z mnóstwem bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  6. These are a very special cookies. Very nutritive, and delicious. Nice for breakfast, or to eat in the afternoon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's true :). These cookies are delicious and very healthy 💚💚

      Usuń
  7. Te ciasteczka są dla mnie. Wszystkie składniki mam i do pracy!!!! Dziękuję bardzo:):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można jeść z mniejszym poczuciem winy ;-) Zaproponuję mężowi na Tłusty Czwartek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, dziękuję za fantastyczną inspirację kulinarną, twoje ciasteczka wglądają naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Ciasteczka są pyszne, pożywne i zdrowe 💚💚

      Usuń
  10. To coś dla mnie (cukrzyca). Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy cukrzycy polecam dodać miód lipowy lub wrzosowy. Są najbezpieczniejsze dla diabetyków.
      Można też zrezygnować z miodu i osłodzić ciasteczka erytrytolem lub stewią 💚

      Usuń
    2. Dzięki za radę! Tak zrobię :)

      Usuń
  11. Świetny przepis, fantastyczna przekąska! Zaspokoi naszą potrzebę słodyczy i sprawi, że nasz żołądek i jelita się ucieszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Te ciasteczka do zdrowa moc dobrej energii oraz błonnika pokarmowego 💚

      Usuń
  12. Uwielbiam takie zdrowe przepisy na słodkości. Dzięki, że podzieliłaś się tym przepisem! 🧡

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis. Będę musiała spróbować takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Ciasteczka są pyszne, pożywne i zdrowe 💚

      Usuń
  14. O! Takimi zdrowymi ciasteczkami to można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie robiłam takich ciastek. Czuję że będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Są pyszne, pożywne i zdrowe :)

      Usuń
  16. Czesto pieke takie ciasteczka, prawde mówiac chyba juz jestem od nich uzalezniona :))

    OdpowiedzUsuń