2024-01-30

Pasta jajeczna

Przepis na pyszną i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem szczypiorku oraz sera mozzarella, którą przygotujemy w zaledwie kilka chwil. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do tortilli oraz pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako farsz do zimnych roladek oraz nadziewać nią połówki ugotowanych białek jaj.
Pasta jajeczna
Potrzebne składniki

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g twardego sera mozzarella
- 3 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1,5 łyżki szczypiorku
- sól i pierz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Ser mozzarella ścieramy na tarce, a szczypiorek drobno siekamy. 
KROK 2. Do jajek i sera dodajemy majonez, musztardę oraz szczypiorek. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
Pasta jajeczna
Pastę możecie przygotować także z dodatkiem zwykłego majonezu oraz ulubionego sera żółtego i musztardy.

24 komentarze:

  1. Witaj ♥
    O! To już wiem co zrobię dzisiaj na kolację :D Dzięki!
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pastę jajeczną, ale nigdy nie dodawałam do niej sera. Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Dodałam lżejszy twardy ser mozzarella, ale do pasty można dodać swój ulubiony ser. Świetnie sprawdzi się gouda lub cheddar, który nada paście lekkiej pikanterii i wyrazistości.

      Usuń
  3. Uwielbiamy całą rodziną, gości najczęściej na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny wybór! :) Pyszny i pożywny początek dnia 💚💚

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że bardzo smakowicie prezentuje się ta pasta jajeczna :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezawodna pasta jajeczna,którą można dowolnie komponować 😋
    Twoja z serem i szczypiorkiem na pewno jest pyszotna:)
    Chlebek z takim dodatkiem zawsze smakuje. Super!
    Pozdrawiam cieplutko 😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Pasta jajeczna jest niezawodna. Uwielbiam ją od najmłodszych lat :))
      Miłego wieczoru! 🤗🧡🧡

      Usuń
  6. Jak ja już dawno nie robiłam pasty jajecznej. W Twoim przepisie jest mozzarella - jeszcze takiej wersji nie próbowałam. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Do pasty można dodać także inny ser. Świetnie sprawdzi się gouda lub cheddar, który nada paście wyrazistości :)

      Usuń
  7. Sporo osób lubi jaja na śniadanie, myślę że przyda im sie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką pastę, szczególnie jak mam świeży szczypiorek

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robilam tej pasta z mozzarella albo innym serem, ale musze spróbowac, gdyz brzmi zachecajaco...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Dodałam lżejszy twardy ser mozzarella, ale do pasty można dodać swój ulubiony ser. Te ostrzejsze w smaku dodadzą jej głębi i pikanterii :)

      Usuń