2024-01-24

Mielone z indyka z pieczarkami

Przepis na pyszne i pożywne kotleciki mielone z chudego mięsa indyka z dodatkiem pieczarek. Kotlety są delikatne, bardzo soczyste oraz aromatyczne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą być także podstawą lżejszej wersji burgera.

Mielone z indyka z pieczarkami

Potrzebne składniki

- 500 g piersi z indyka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 duża łyżeczka musztardy dijon
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

PANIERKA
- 4 łyżki mąki

DODATKI
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Zawartość patelni studzimy.

KROK 2. Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i pieczarki, musztardę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Mielone z indyka z pieczarkami

28 komentarzy:

  1. Super propozycja. Często robię podobne mielone do domowych burgerów. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie! Dziękuję za super inspirujący przepis, chętnie wykonam, bo bardzo lubimy takie różnorodne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają się smacznie. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząca propozycja obiadowa:) delikatny indyk połączony z aromatycznymi grzybkami . To musi być pyszne! A do tego buraczki i obiad idealny😋
    Pozdrawiam cieplutko i udanego weekendu życzę 😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! 🤗🧡
      Ja Tobie również życzeń pięknego i udanego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają. Jestem pewna że będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej! Ale one doskonałe! Mój mąż byłby zachwycony bo bardzo lubi mielone kotlety 😉 przepis zapisujemy i będę musiała go popełniać 😀 serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu! To są wprost indykowe pączusie! Już sobie wyobrażam, jak są pulchne i soczyste :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pięknie napisane! 🧡 Są pyszne, soczyste i aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako danie główne lub podstawa lżejszej wersji burgera :))

      Usuń
  9. pyszne kotleciki! uwielbiam dania z indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomyślałam, że w burgerze smakowałyby fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno mielone z indyka jest dużo zdrowszą wersją od tradycyjnego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za tradycyjnym mielonym, ale taki bardzo chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń