Delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe przekładane śmietankowym kremem mascarpone oraz lekką, serowo - owocową pianką mango na wierzchu. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę bajecznie. Gorąco polecam!
Potrzebne składniki
CIASTO
- 200 g startej marchewki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
PONCZ
- 1,5 łyżki pulpy z mango
- 1 łyżka wody
KREM
- 150 g śmietanki kremówki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- ziarenka wanilii lub aromat
PIANKA MANGO
- 200 g pulpy z mango
- 150 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 30 %
- 10 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrajamy je na pół.KROK 2. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem mascarpone. Obie części ciasta marchewkowego delikatnie nasączmy owocowym ponczem, przygotowanym z pulpy mango oraz wody. Na jedną część nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.KROK 3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto marchewkowe, wcześniej zakładając na nie obręcz. Torcik wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.
👉 Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała.
Torcik udekorowałam marcepanowymi marchewkami. Teraz możemy kupić je w Lidlu.
Mega torcik! I ta pianka z mini marchewkami <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńŚliczny, równiutki, jak z bajki
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńKupiłam wczoraj te marcepanowe marchewki i już wiem jak je wykorzystać. Ciasto wygląda cudownie. Wszystkie smaki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Torcik jest naprawdę pyszny, a smaki świetnie ze sobą współgrają :)
UsuńAle cudowny torcik!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKasia ale zadałaś szyku! Ten torcik jest obłędny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
Usuńlook delicious!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other? If the answer is yes, please follow me on my blog & I'll follow you back. thank you.
www.rosetinz.com
Thank You very much! :)
UsuńWygląda obłędnie, aż trudno oczy oderwać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała takiego torcika
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńGorąco polecam ten torcik. Jest naprawdę prosty do zrobienia :)
Przecież to wygląda jak kawałek nieba ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńTorcik prezentuje się jak z cukierni *.*
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny, więc przepis chętnie wypróbuję :D
Pozdrawiam.
Gorąco polecam :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle cudo :) ciasto wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastyczny marchewkowy torcik! Nie wiedziałam, że w Lidlu są takie ozdoby. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSą teraz, te i inne piękne ozdoby z marcepanu :)
Perfekcyjny wypiek :) Uwielbiam ciasto marchewkowe, a tu jeszcze pianka z mango. To musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Ja też kocham ciasto marchewkowe i mango.
UsuńPołączenie naprawdę bajeczne - gorąco polecam :D
Jej, jaki on śliczny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMistrzostwo świata z tą dekoracją, musi być pyszny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO tak! Jest naprawdę pyszny :)
Cudowny normalnie arcydzieło 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńCudowny istne arcydzieło
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJaki cudowny torcik, a pianka z mango musi byc przepyszna! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak! Uwielbiam tę piankę :D
Usuńwygląda cudownie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo mi sie podoba ten przepis. Przede wszystkim ciasto marchewkowe jest juz samo w sobie pyszne a pianka mango dla mnie "mangomanki" to po prostu rewelacja. Pieknie to wszystko razem wyglada i juz planuje wkrótce upiec takie ciasto wedlug przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńJa też jestem mangomanką ;)
Kasiu, ten torcik jest cudowny! Jestem pod wrażeniem twojego talentu!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! 🤗🧡🧡🧡
Usuń