2021-03-13

Torcik marchewkowy z pianką mango

Delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe przekładane śmietankowym kremem mascarpone oraz lekką, serowo - owocową pianką mango na wierzchu. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę bajecznie. Gorąco polecam!
Torcik marchewkowy z pianką mango
Potrzebne składniki

CIASTO
- 200 g startej marchewki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

PONCZ
- 1,5 łyżki pulpy z mango
- 1 łyżka wody

KREM
- 150 g śmietanki kremówki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- ziarenka wanilii lub aromat

PIANKA MANGO
- 200 g pulpy z mango
- 150 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 30 %
- 10 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Torcik marchewkowy przepis
KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrajamy je na pół. 

KROK 2. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem mascarpone. Obie części ciasta marchewkowego delikatnie nasączmy owocowym ponczem, przygotowanym z pulpy mango oraz wody. Na jedną część nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. 

* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.

KROK 3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto marchewkowe, wcześniej zakładając na nie obręcz. Torcik wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia. 
👉 Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała. 
Torcik marchewkowy z pianką mango

 Torcik udekorowałam marcepanowymi marchewkami. Teraz możemy kupić je w Lidlu.

tort mango

Gorąco polecam! U nas na jednym kawałku się nie skończyło ;)

torcik z mango

46 komentarzy:

  1. Mega torcik! I ta pianka z mini marchewkami <3!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam wczoraj te marcepanowe marchewki i już wiem jak je wykorzystać. Ciasto wygląda cudownie. Wszystkie smaki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Torcik jest naprawdę pyszny, a smaki świetnie ze sobą współgrają :)

      Usuń
  3. Kasia ale zadałaś szyku! Ten torcik jest obłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. look delicious!
    Would you like to follow each other? If the answer is yes, please follow me on my blog & I'll follow you back. thank you.
    www.rosetinz.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, aż trudno oczy oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała takiego torcika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Gorąco polecam ten torcik. Jest naprawdę prosty do zrobienia :)

      Usuń
  7. Przecież to wygląda jak kawałek nieba ♥️

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik prezentuje się jak z cukierni *.*
    Na pewno jest pyszny, więc przepis chętnie wypróbuję :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudo :) ciasto wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny marchewkowy torcik! Nie wiedziałam, że w Lidlu są takie ozdoby. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Są teraz, te i inne piękne ozdoby z marcepanu :)

      Usuń
  11. Perfekcyjny wypiek :) Uwielbiam ciasto marchewkowe, a tu jeszcze pianka z mango. To musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) Ja też kocham ciasto marchewkowe i mango.
      Połączenie naprawdę bajeczne - gorąco polecam :D

      Usuń
  12. Mistrzostwo świata z tą dekoracją, musi być pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny normalnie arcydzieło 😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki cudowny torcik, a pianka z mango musi byc przepyszna! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi sie podoba ten przepis. Przede wszystkim ciasto marchewkowe jest juz samo w sobie pyszne a pianka mango dla mnie "mangomanki" to po prostu rewelacja. Pieknie to wszystko razem wyglada i juz planuje wkrótce upiec takie ciasto wedlug przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasiu, ten torcik jest cudowny! Jestem pod wrażeniem twojego talentu!

    OdpowiedzUsuń