Risotto bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam to danie, bo dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Za każdym razem staram się stworzyć nowe połączenia, które zachwycą nasze kubki smakowe. To risotto jest wyjątkowe, niesamowicie aromatyczne oraz kremowe. Smak i aromat suszonych grzybów przeplata wyraźna nuta wędzonego boczku oraz lekko pikantna nuta parmezanu. Wszystko łączy kremowa śmietanka. Polecam Wam gorąco to połączenie. Ja jestem nim oczarowana :)
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 30 g suszonych grzybów
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule szalotki
- 10 łyżek śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i gotujemy w bulionie na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a z pozostałego bulionu grzybowego odlewamy 700 ml.KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojony boczek. Gdy ten zacznie się wytapiać, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ziarenka ryżu wchłoną cały tłuszcz. Dalej dodajemy ugotowane grzyby i podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńSuszone grzybki robią na pewno dobrą robotę bo risotto będzie niezwykle aromatyczne a do tego zioła i parmezan...pyszota😋
OdpowiedzUsuńMasz świetne pomysły!
Pozdrawiam cieplutko 🧡
Dziękuję Ci bardzo. To połączenie naprawdę mnie oczarowało.
UsuńBardzo lubię smak i zapach suszonych grzybów, a te zawsze mam w zapasie od Taty, który jest zapalonym grzybiarzem :)
Serdecznie pozdrawiam 🧡
Kasiu
UsuńMy też uwielbiamy zbierać grzyby. Zawsze czekamy na sezon i wtedy w lesie jesteśmy każdego dnia:)
Większość potem rozdajemy rodzince i wszyscy zadowoleni:)
Pozdrawiam cieplutko 🧡
Zazdroszczę spostrzegawczości.
UsuńSwoje grzybki to ogromny skarb, a spacerek po lesie to samo zdrowie 💚
Mój Tato i Siostra uwielbiają chodzić na grzyby, zawsze przynoszą pełne kosze.
Mi to jakoś gorzej wychodzi...
Też jestem bardzo zadowolona kiedy dostaję od nich grzybki 😁.
I kolejne doskonałe risotto u Ciebie Kasiu. A z grzybkami suszonymi to dopiero uczta 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję. To jest wyjątkowo wyraziste i aromatyczne 🥰
UsuńAleż smakowicie to wygląda. Muszę też zrobić takie danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńCoś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńMój też uwielbia dania z grzybami :))
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto i uwielbiam grzybki :) To musi być naprawdę przepyszne danie :) Niemal czuję jego zapach przez monitor... aż człowiek się głodny zrobił. Dziękuję za inspirację, koniecznie muszę wykonać takie danie :) Mąż będzie zachwycony bo on też grzybiarz i smakosz :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńJeśli lubi grzyby, to na pewno będzie zadowolony.
Smak cudownie podkreśla też wędzony boczek.
Całość jest bardzo aromatyczna.
Kubki smakowe Panów lubią takie klimaty 😁
Wow, bardzo przydatny przepis. Muszę koniecznie go wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🧡🤗
UsuńFantastyczne danie, lepsze niż z włoskiej restauracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🤗 To prawda. Takie smaki sami możemy wyczarować w domowej kuchni :))
UsuńRisotto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńUwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńJa również 😁🧡
UsuńI to jest super pomysł dla mnie, bo w tym roku nasuszyłam tyle grzybów, że ho ho ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale! Gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńSuszone grzyby najczęściej jem w połączeniu z makaronem. Ryż chyba ogólnie ostatnio mi się przejadł :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie połączenie :) Do zwykłego ryżu również mnie bardzo nie ciągnie, ale ziarna arborio są wyjątkowe, bardzo delikatne i kleiste. Smak nadają im użyte składniki, co sprawia, że za każdym razem smakują inaczej i za to kocham ten rodzaj ryżu 🧡. Uwielbiam risotto :D
Usuńwspaniała wersja!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńOch, uwielbiam eksperymentować z risotto! 😋 Połączenie z suszonymi grzybami brzmi obłędnie.
OdpowiedzUsuńJa również 🧡. Jest naprawdę pyszne i aromatyczne - gorąco polecam! 🤗
UsuńMoje smaki. Dawno nie jadłam takiego ryżu
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Jeśli kochasz grzyby i risotto, to Twoje kubki smakowe będą bardzo zadowolone 😁🧡.
UsuńJedno z moich ulubionych dań jesienną porą :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńTwój opis sprawił, że już czuję zapach tego risotto! Koniecznie muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🧡. Gorąco polecam! 🤗
UsuńMam tyle suszonych grzybów... Warto zaglądać na blogi znajomych po inspiracje :-)
OdpowiedzUsuńO tak! 😁 Polecam, bo smak i aromat suszonych grzybów sprawia, że to risotto jest naprawdę wyjątkowe 🧡.
UsuńWspaniale zaprezentowane! Twój post jest zarówno wnikliwy, jak i prowokujący do myślenia. Doceniam, że podzieliłeś się swoją cenną perspektywą.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńMmm same pyszne skladniki. Trzeba zrobić!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńMmmm idealne jedzonko na teraz:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pyszne, aromatyczne i rozgrzewające danie :)
UsuńPyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńRisotto pięknie wygląda, aż szkoda byłoby go zjadać 😍😀
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńMam jeszcze dużo suszonych grzybów, więc chętnie skuszę się na takie cudowne risotto!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńLubię takie potrawy. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńRisotto z grzybkami, mniaaaam mniaaaam. Risotto to jedno z moich ulubionych dań. Widzę Kasiu że tak jak ja lubisz zróżnicowany jadłospis. U mnie ostatnio rządzi kuchnia azjatycka. Super efekt.
OdpowiedzUsuńŚciskam najmocniej. Spokojnego dnia
Kasia Dudziak
To prawda. Uwielbiam rozmaite smaki i aromaty. W kuchni nigdy nie jest nudno.
UsuńPysznie! Kuchnia azjatycka jest pełna kolorów i niesamowitych smaków 🥰
Serdecznie pozdrawiam 🧡
Lubię takie potrawy. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń