2023-11-14

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam to danie, bo dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Za każdym razem staram się stworzyć nowe połączenia, które zachwycą nasze kubki smakowe. To risotto jest wyjątkowe, niesamowicie aromatyczne oraz kremowe. Smak i aromat suszonych grzybów przeplata wyraźna nuta wędzonego boczku oraz lekko pikantna nuta parmezanu. Wszystko łączy kremowa śmietanka. Polecam Wam gorąco to połączenie. Ja jestem nim oczarowana :)

Risotto z suszonymi grzybami
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 30 g suszonych grzybów
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule szalotki
- 10 łyżek śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i gotujemy w bulionie na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a z pozostałego bulionu grzybowego odlewamy 700 ml.

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojony boczek. Gdy ten zacznie się wytapiać, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ziarenka ryżu wchłoną cały tłuszcz. Dalej dodajemy ugotowane grzyby i podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. 

Risotto z suszonymi grzybami
Risotto przygotowałam na bulionie drobiowym.

 Do jego przygotowania możecie wykorzystać także rosół wołowy.
Risotto z suszonymi grzybami
Risotto świetnie smakuje z dodatkiem świeżego majeranku.

Możemy posypać je także tymiankiem lub natką pietruszki.
Risotto z suszonymi grzybami

55 komentarzy:

  1. Suszone grzybki robią na pewno dobrą robotę bo risotto będzie niezwykle aromatyczne a do tego zioła i parmezan...pyszota😋
    Masz świetne pomysły!
    Pozdrawiam cieplutko 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo. To połączenie naprawdę mnie oczarowało.
      Bardzo lubię smak i zapach suszonych grzybów, a te zawsze mam w zapasie od Taty, który jest zapalonym grzybiarzem :)
      Serdecznie pozdrawiam 🧡

      Usuń
    2. Kasiu
      My też uwielbiamy zbierać grzyby. Zawsze czekamy na sezon i wtedy w lesie jesteśmy każdego dnia:)
      Większość potem rozdajemy rodzince i wszyscy zadowoleni:)
      Pozdrawiam cieplutko 🧡

      Usuń
    3. Zazdroszczę spostrzegawczości.
      Swoje grzybki to ogromny skarb, a spacerek po lesie to samo zdrowie 💚
      Mój Tato i Siostra uwielbiają chodzić na grzyby, zawsze przynoszą pełne kosze.
      Mi to jakoś gorzej wychodzi...
      Też jestem bardzo zadowolona kiedy dostaję od nich grzybki 😁.

      Usuń
  2. I kolejne doskonałe risotto u Ciebie Kasiu. A z grzybkami suszonymi to dopiero uczta 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To jest wyjątkowo wyraziste i aromatyczne 🥰

      Usuń
  3. Ależ smakowicie to wygląda. Muszę też zrobić takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Uwielbiam risotto i uwielbiam grzybki :) To musi być naprawdę przepyszne danie :) Niemal czuję jego zapach przez monitor... aż człowiek się głodny zrobił. Dziękuję za inspirację, koniecznie muszę wykonać takie danie :) Mąż będzie zachwycony bo on też grzybiarz i smakosz :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡
      Jeśli lubi grzyby, to na pewno będzie zadowolony.
      Smak cudownie podkreśla też wędzony boczek.
      Całość jest bardzo aromatyczna.
      Kubki smakowe Panów lubią takie klimaty 😁

      Usuń
  5. Wow, bardzo przydatny przepis. Muszę koniecznie go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne danie, lepsze niż z włoskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡🤗 To prawda. Takie smaki sami możemy wyczarować w domowej kuchni :))

      Usuń
  7. Risotto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. I to jest super pomysł dla mnie, bo w tym roku nasuszyłam tyle grzybów, że ho ho ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Suszone grzyby najczęściej jem w połączeniu z makaronem. Ryż chyba ogólnie ostatnio mi się przejadł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie połączenie :) Do zwykłego ryżu również mnie bardzo nie ciągnie, ale ziarna arborio są wyjątkowe, bardzo delikatne i kleiste. Smak nadają im użyte składniki, co sprawia, że za każdym razem smakują inaczej i za to kocham ten rodzaj ryżu 🧡. Uwielbiam risotto :D

      Usuń
  10. Och, uwielbiam eksperymentować z risotto! 😋 Połączenie z suszonymi grzybami brzmi obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również 🧡. Jest naprawdę pyszne i aromatyczne - gorąco polecam! 🤗

      Usuń
  11. Moje smaki. Dawno nie jadłam takiego ryżu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Jeśli kochasz grzyby i risotto, to Twoje kubki smakowe będą bardzo zadowolone 😁🧡.

      Usuń
  12. Jedno z moich ulubionych dań jesienną porą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój opis sprawił, że już czuję zapach tego risotto! Koniecznie muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam tyle suszonych grzybów... Warto zaglądać na blogi znajomych po inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! 😁 Polecam, bo smak i aromat suszonych grzybów sprawia, że to risotto jest naprawdę wyjątkowe 🧡.

      Usuń
  15. Wspaniale zaprezentowane! Twój post jest zarówno wnikliwy, jak i prowokujący do myślenia. Doceniam, że podzieliłeś się swoją cenną perspektywą.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm same pyszne skladniki. Trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. To prawda. Pyszne, aromatyczne i rozgrzewające danie :)

      Usuń
  18. Risotto pięknie wygląda, aż szkoda byłoby go zjadać 😍😀

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam jeszcze dużo suszonych grzybów, więc chętnie skuszę się na takie cudowne risotto!

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie potrawy. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  21. Risotto z grzybkami, mniaaaam mniaaaam. Risotto to jedno z moich ulubionych dań. Widzę Kasiu że tak jak ja lubisz zróżnicowany jadłospis. U mnie ostatnio rządzi kuchnia azjatycka. Super efekt.
    Ściskam najmocniej. Spokojnego dnia
    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Uwielbiam rozmaite smaki i aromaty. W kuchni nigdy nie jest nudno.
      Pysznie! Kuchnia azjatycka jest pełna kolorów i niesamowitych smaków 🥰
      Serdecznie pozdrawiam 🧡

      Usuń
  22. Lubię takie potrawy. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń