2023-11-02

Surówka z kiszonej kapusty

Klasyka polskich surówek. Pyszna i zdrowa surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może stanowić także samodzielną przekąskę. Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E i B oraz składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń i żelazo. Zawarty w niej błonnik pokarmowy oraz bakterie kwasu mlekowego mają zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz kondycję naszych jelit. Kapusta kiszona poprawia również stan skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też niskokaloryczna - 100 g kapusty to tylko 12 kcal.

Surówka z kiszonej kapusty

Potrzebne składniki

- 300 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 twarde jabłko
- 1 malutka cebula biała
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 duże szczypty pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. 

KROK 2. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej rzepakowy oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę.
Surówka z kiszonej kapusty

WSKAZÓWKI

- Ksylitol możecie zastąpić także erytrytolem lub zwykłym cukrem.

- Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna, to słodycz dostarczona z jabłka zupełnie wystarczy.

- Kapustę możecie doprawić także kminkiem. 

 Surówka z kiszonej kapusty

Olej rzepakowy stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Doda surówce smaku, ale poprawi także przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

42 komentarze:

  1. Moja mama bardzo lubi, a ja jakoś nie przepadam za kiszoną kapustą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa 🧡.
      Kapusta, która jest odpowiednio ukiszona i ma wyważony smak (odpowiedni poziom słodyczy i kwaśności) jest naprawdę pyszna i stanowi podstawę rozmaitych potraw.
      Uwielbiam kapustę kiszoną z dodatkiem marchewki i kminku. Najlepsza jest też ta świeża. Nie przepadam natomiast za "przekiszoną" kapustą, bo taka nadaje się już tylko do bigosu.

      Usuń
  2. This looks delicious! Thank you so much for sharing the recipe :)

    xoxo, rae
    raellarina.com
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Thank you :) Have you ever eaten sauerkraut salad?
      This is a traditional polish salad. It is delicious and very healthy 💚

      Usuń
  3. Jedna z moich ulubionych surówek, nawet wczoraj przyrządzałam ją do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! O tej porze roku jest najlepszym wyborem. Podnosi odporność i zawsze pysznie smakuje. Kocham te nasze polskie surówki 🧡

      Usuń
  4. Najlepsza surówka. Uwielbiam od najmłodszych lat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, robię podobną i właśnie mam 2 słoiki domowej kiszonej kapusty od babci męża! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja! :) Ja się zajadam kapustą od moich Rodziców. Wyszła pyszna, lekko słodka i odpowiednio kwaśna 🧡🧡

      Usuń
  6. Tak, uwielbiam kiszoną kapustę! Jest bardzo zdrowa

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jesień o zimę idealna do obiadów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! 💚 Smaczna, a do tego bardzo zdrowa :)

      Usuń
    2. O tak! Jedna z lepszych surówek jakie powstały! Uwielbiam i właśnie jutro do obiadu będę robić 😉

      Usuń
    3. Smacznego! :) Miłego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
  8. O ile się nie mylę, uczyli nas takiej surówki w szkole, ale nie jestem już pewna ;) Bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna i zdrowa 🧡 Naturalne wzmocnienie odporności 💪

      Usuń
  9. To najlepsza surówka szczególnie na jesień i zimę a na dodatek bardzo uniwersalna. Pasuje niemal do wszystkiego.
    Kiedy byliśmy dziećmi Mama robiła bardzo dużo tej surówki i jak zostawała to wykorzystywaliśmy ją do kanapek.
    A kiedy byliśmy przeziębieni dostawaliśmy po szklance soku z kiszonej kapusty. Samo zdrowie!
    Lubimy też surówkę z białej kapusty. Jeszcze jest dostępna kapusta stożkowa,ma delikatne,mięciutkie liście, idealna na surówki.
    Tylko korzystać:)
    Zdrówka życzę i pozdrawiam cieplutko❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest pyszna, bardzo zdrowa i uniwersalna 💚
      Ja również uwielbiam surówkę z białej kapusty.
      Kapusta to prawdziwa królowa polskich stołów :)
      Dziękuję 🧡. Serdecznie pozdrawiam 🤗

      Usuń
  10. Uwielbiam kiszone ogórki, tak samo jak i kapustę kiszoną.
    Dlatego chętnie skorzystam z przepisu na tak smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Idealna do obiadu :) Mniam!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco dla smaku i zdrowia! 🤗💚
      Dziękuję. Ja również przesyłam ciepłe pozdrowienia 🧡

      Usuń
  11. Kapusta kiszona to super skarbnica witamin. Jesienią to u mnie surówka obowiązkowa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 🧡 Idealny wybór na ten chłodniejszy czas 💚

      Usuń
  12. Właśnie wczoraj taką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam! Ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham surówkę z kiszonej kapusty ❤️
    U mnie must have późną jesienią i zimą ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak jak Ci pisałam, u nas najczęściej taka surówka do smażonej rybki, ale ostatnio mąż zrobił do mielonego z frytkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie 🧡 W polskiej kuchni to surówka uniwersalna. Świetna do ryb, jak również do mięs :)

      Usuń
  17. Klasyka polskiej kuchni i jedna z moich ulubionych surówek. Uniwersalna i zawsze pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 🧡 Klasyka, która pasuje do wielu dań i zawsze smakuje :)

      Usuń
  18. Mmmm. Wygląda mega apetycznie. Koniecznie muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chetnie zagladam do takich "klasycznych" przepisów, gdyz czesto sie okazuje, ze maja jakis skladnik, którego nigdy nie stosowalam. Tutaj tez go znalazlam - koperek, który niewatpliwie dodaje jej aromatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię tą surówkę z koperkiem, ale świetnie smakuje także z natką pietruszki :)

      Usuń