Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożone owoce, serek mascarpone i coś dla osłody. Ja przygotowałam je z mieszanki owoców leśnych, ale możecie użyć także samych truskawek, malin, jagód lub innych ulubionych owoców. Do posłodzenia możecie wykorzystać cukier, miód, ksylitol, erytrytol lub słodzik. Przy bardzo słodkich owocach możecie całkowicie zrezygnować z dosładzania. Sprawdźcie jak proste w przygotowaniu są te lody! Już po minucie są gotowe do jedzenia! :)
2025-07-20
Domowe lody w minutę
2025-07-10
Kremowe risotto z bobem
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarnami słonecznika. Jego smak podkreśla pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na bób, dlatego zachęcam Was do korzystania z jego dobrodziejstw.
2025-07-01
Mleczna kanapka Oreo z borówkami
Domowa mleczna kanapka to deser, który skradł serca naszych kubków smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji Oreo, która łączy czarne herbatniki z dodatkiem węgla roślinnego oraz delikatne nadzienie na bazie śmietanki i mascarpone. Do ubijania kremu dodałam śmetan fix, dzięki czemu masa nabrała niesamowitej puszystości. Schłodzona kanapka z dodatkiem świeżych borówek to prawdziwa przepyszota oraz idealny deser na upalne dni.
2025-06-29
Sałatka ziemniaczana
Przepis na pyszną i pożywną sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i warzywami. Jej smak podkreślają aromatyczne nowalijki. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Przygotowałam ją ze schłodzonych ziemniaków, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Zwarta w schłodzonych ziemniakach skrobia oporna (odporna na procesy trawienne) jest naturalnym prebiotykiem, który ma zbawienny wpływ na nasze jelita. Zimne ziemniaki mają też niższy indeks glikemiczny oraz o połowę mniej kalorii w porównaniu do tych świeżo ugotowanych.
2025-06-28
Szybki bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młoda kapusta jest pyszna i delikatna, a do tego bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy (szczególnie witaminę C), cenne minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Bigos z jej wykorzystaniem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W połączeniu z kiełbasą i świeżym koperkiem tworzy pożywne i aromatyczne danie. Taki bigosik możecie serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
2025-06-12
Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z dodatkiem świeżych moreli. Naleśniki są puszyste, elastyczne i bardzo delikatne. Ciasto zachwyca cytrusowym smakiem i aromatem. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi mielonej kurkumy. To danie dla małych oraz dużych smakoszy, które możemy serwować na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)