2025-07-10

Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarnami słonecznika. Jego smak podkreśla pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na bób, dlatego zachęcam Was do korzystania z jego dobrodziejstw.

Kremowe risotto z bobem

Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 400 g bobu
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 125 ml śmietanki 18%
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 duże łyżki ziaren słonecznika
- sól i pieprz do smaku

* użyłam boczku zapiekanego na maśle

Przygotowanie

KROK 1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (mieszamy ziarna do momentu, aż nabiorą lekko złotej barwy i poczujemy ich piękny aromat). Bób gotujemy al dente w lekko posłodzonej wodzie (około 8 - 10 minut), a na 2 minuty przez końcem gotowania dosalamy wodę. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.

KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany bób. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.

Kremowe risotto z bobem
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.
Ja swoje przygotowałam na rosole drobiowo - wołowym.

Kremowe risotto z bobem

1 komentarz:

  1. Niesamowicie ciekawe i apetyczne połączenie, bardzo fajny pomysł z dodaniem prażonego słonecznika.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń