Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarnami słonecznika. Jego smak podkreśla pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na bób, dlatego zachęcam Was do korzystania z jego dobrodziejstw.
Potrzebne składniki
KROK 1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (mieszamy ziarna do momentu, aż nabiorą lekko złotej barwy i poczujemy ich piękny aromat). Bób gotujemy al dente w lekko posłodzonej wodzie (około 8 - 10 minut), a na 2 minuty przez końcem gotowania dosalamy wodę. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.
KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany bób. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.
Ja swoje przygotowałam na rosole drobiowo - wołowym.
Niesamowicie ciekawe i apetyczne połączenie, bardzo fajny pomysł z dodaniem prażonego słonecznika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńPysznie wygląda, fajny skład, zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńNajbardziej zachęcił mnie wygląd tego specjału :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🤗🧡🧡
UsuńTo jest pomysł! Uwielbiam bób 💚
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWow, to musi być pyszne! Uwielbiam bób :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i polecam gorąco! 🤗🧡🧡
UsuńPyszności :) zdrowo i smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńŚwietny pomysł na młody bób :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡🧡
UsuńŚwietny pomysł na bób. Ja myślę nad sałatka z bobem, ale jeszcze nie wiem jak ją skomponować. Wszystkiego dobrego Kasiu 😀
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z bobem. Często w sezonie robię sałatkę z jajkiem i czerwonymi porzeczkami. Nietuzinkowo, ale naprawdę pysznie :)
UsuńJadlabym! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie 🙂
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńCiekawa jestem jak smakuje takie połączenie :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Angelika
Gorąco polecam spróbować! 🤗
UsuńDziękuję i wzajemnie! Miłego dnia! 🌷
Bób, boczek, mniam, podobają mi się te składniki :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńOstatnio właśnie jadłam bób :D
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńBardzo lubię bób, super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWygląda bajecznie<3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
Usuń.
OdpowiedzUsuńPrzepis jak dla mnie! Wpisuję na menu na kolejny tydzień do wykonania :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńDzien dobry! ja tu pierwszy raz, ale mysle, ze nie ostatni. Blog przepyszny a zdjecia cudne! Czy bob obierasz ze skory?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zapraszam częściej 🤗🧡. Tak, bób obieram ze skórki :)
Usuń