2025-07-10

Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarnami słonecznika. Jego smak podkreśla pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na bób, dlatego zachęcam Was do korzystania z jego dobrodziejstw.

Kremowe risotto z bobem

Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 400 g bobu
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 125 ml śmietanki 18%
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 duże łyżki ziaren słonecznika
- sól i pieprz do smaku

* użyłam boczku zapiekanego na maśle

Przygotowanie

KROK 1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (mieszamy ziarna do momentu, aż nabiorą lekko złotej barwy i poczujemy ich piękny aromat). Bób gotujemy al dente w lekko posłodzonej wodzie (około 8 - 10 minut), a na 2 minuty przez końcem gotowania dosalamy wodę. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.

KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany bób. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.

Kremowe risotto z bobem
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.
Ja swoje przygotowałam na rosole drobiowo - wołowym.

Kremowe risotto z bobem

33 komentarze:

  1. Niesamowicie ciekawe i apetyczne połączenie, bardzo fajny pomysł z dodaniem prażonego słonecznika.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, fajny skład, zapiszę sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej zachęcił mnie wygląd tego specjału :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest pomysł! Uwielbiam bób 💚

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to musi być pyszne! Uwielbiam bób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) zdrowo i smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na młody bób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na bób. Ja myślę nad sałatka z bobem, ale jeszcze nie wiem jak ją skomponować. Wszystkiego dobrego Kasiu 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam sałatki z bobem. Często w sezonie robię sałatkę z jajkiem i czerwonymi porzeczkami. Nietuzinkowo, ale naprawdę pysznie :)

      Usuń
  9. Jadlabym! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem jak smakuje takie połączenie :D
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam spróbować! 🤗
      Dziękuję i wzajemnie! Miłego dnia! 🌷

      Usuń
  11. Bób, boczek, mniam, podobają mi się te składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio właśnie jadłam bób :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię bób, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jak dla mnie! Wpisuję na menu na kolejny tydzień do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzien dobry! ja tu pierwszy raz, ale mysle, ze nie ostatni. Blog przepyszny a zdjecia cudne! Czy bob obierasz ze skory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam częściej 🤗🧡. Tak, bób obieram ze skórki :)

      Usuń