Domowa mleczna kanapka to deser, który skradł serca naszych kubków smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji Oreo, która łączy czarne herbatniki z dodatkiem węgla roślinnego oraz delikatne nadzienie na bazie śmietanki i mascarpone. Do ubijania kremu dodałam śmetan fix, dzięki czemu masa nabrała niesamowitej puszystości. Schłodzona kanapka z dodatkiem świeżych borówek to prawdziwa przepyszota oraz idealny deser na upalne dni.
Potrzebne składniki
- 200 g herbatników z węglem roślinnym
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- filiżanka mocnej kawy (około 250 ml)
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 4 kostki czekolady deserowej
- śmietan - fix
Przygotowanie
KROK 1. Na początku zaparzamy kawę, którą delikatnie słodzimy, a następnie dobrze studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.KROK 2. Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone, a także cukier puder i śmietan fix. Składniki ubijamy zaczynając od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększamy moc i miksujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie puszysta.KROK 3. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, które wcześniej zanurzamy w kawie. Na herbatnikach rozsmarowujemy pierwszą część białej masy, na której układamy drugą warstwę namoczonych herbatników. Następnie rozsmarowujemy kolejną warstwę masy i układamy ostatnią partię herbatników. Na ostatniej rozsmarowujemy jeszcze cienką warstwę masy, którą posypujemy startą czekoladą. Deser dobrze schładzamy w lodówce. Podajemy ze świeżymi borówkami.
> Do przygotowania deseru wykorzystałam czarne herbatniki Apetitki z dodatkiem węgla roślinnego.
> Spód formy możecie wyłożyć papierem do pieczenia (zapobiegnie przyklejaniu ciasta i ułatwi późniejsze krojenie).
Deser należy przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz