2025-06-17

Sałatka ziemniaczana

Przepis na pyszną i pożywną sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i warzywami. Jej smak podkreślają aromatyczne nowalijki. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Przygotowałam ją ze schłodzonych ziemniaków, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Zwarta w schłodzonych ziemniakach skrobia oporna (odporna na procesy trawienne) jest naturalnym prebiotykiem, który ma zbawienny wpływ na nasze jelita. Zimne ziemniaki mają też niższy indeks glikemiczny oraz o połowę mniej kalorii w porównaniu do tych świeżo ugotowanych. 

Sałatka ziemniaczana
Potrzebne składniki

- 4 ziemniaki sałatkowe
- 3 jajka
- 2 ogórki małosolne
- 2 duże rzodkiewki
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1,5 łyżki koperku
- 1,5 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu light
- sól i i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i schładzamy w lodówce*. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

* Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej. Możecie ugotować je także w mundurkach, a wtedy zyskają na smaku, zawartości błonnika oraz będą lżej strawne.

KROK 2. Ziemniaki, jajka, cebulkę, ogórki małosolne i rzodkiewkę kroimy w kostkę (ziemniaki możecie pokroić na większe kawałki). Koperek i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki wraz z odsączoną kukurydzą przekładamy do miski.

KROK 3. Majonez łączymy z jogurtem, a powstały sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy go do jajek i warzyw i dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki dla dobrego przejścia smaków i aromatów.

Sałatka ziemniaczana
 Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb. 

Jest także dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie do pracy.

Sałatka ziemniaczana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz