2025-06-29

Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młoda kapusta jest pyszna i delikatna, a do tego bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy (szczególnie witaminę C), cenne minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Bigos z jej wykorzystaniem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W połączeniu z kiełbasą i świeżym koperkiem tworzy pożywne i aromatyczne danie. Taki bigosik możecie serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. 
Szybki bigos z młodej kapusty

Potrzebne składniki

- 1 główka młodej kapusty
- 300 g kiełbasy*
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku

*użyłam kiełbasy głogowskiej

Przygotowanie
KROK 1. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części, wycinamy głąby i szatkujemy. Następnie przekładamy ją do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, płaską łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania. 

KROK 2. W tym samym czasie cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę, którą delikatnie rumienimy. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut mieszając zawartość od czasu do czasu (po tym czasie kapusta powinna być już miękka)

KROK 3. Na około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany koperek oraz pieprz (ilość wedle upodobań). Na sam koniec łączymy śmietankę z łyżką mąki i dodajemy do kapusty. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Próbujemy danie i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szybki bigos z młodej kapusty
Młoda kapusta wspomaga odporność, trawienie i może mieć działanie detoksykujące. Jest także niskokaloryczna. Możecie przygotować ją także w wersji bezmięsnej i zamienić kiełbasę np. na pieczarki.

WSKAZÓWKA

Jeśli preferujecie bardziej wodniste dania, to podlejcie bigos większą ilością wody (1 - 1,5 szklanki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz