Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młoda kapusta jest pyszna i delikatna, a do tego bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy (szczególnie witaminę C), cenne minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Bigos z jej wykorzystaniem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W połączeniu z kiełbasą i świeżym koperkiem tworzy pożywne i aromatyczne danie. Taki bigosik możecie serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 300 g kiełbasy*
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
*użyłam kiełbasy głogowskiej
Przygotowanie
KROK 1. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części, wycinamy głąby i szatkujemy. Następnie przekładamy ją do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, płaską łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania.KROK 2. W tym samym czasie cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę, którą delikatnie rumienimy. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut mieszając zawartość od czasu do czasu (po tym czasie kapusta powinna być już miękka).KROK 3. Na około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany koperek oraz pieprz (ilość wedle upodobań). Na sam koniec łączymy śmietankę z łyżką mąki i dodajemy do kapusty. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Próbujemy danie i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Młoda kapusta wspomaga odporność, trawienie i może mieć działanie detoksykujące. Jest także niskokaloryczna. Możecie przygotować ją także w wersji bezmięsnej i zamienić kiełbasę np. na pieczarki.
WSKAZÓWKA
Jeśli preferujecie bardziej wodniste dania, to podlejcie bigos większą ilością wody (1 - 1,5 szklanki).
Pyszna propozycja na młodą kapustę. Bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡. Ja też ją uwielbiam 🥰
UsuńZrobiłam, ale zamiast cebuli dodałam por :)
OdpowiedzUsuńPyszotka!
Bardzo ciekawe połączenie. Por świetnie zastępuje cebulę. Mam wrażenie, że dodaje daniom lekko słodkiej nutki. Do kapusty pasuje idealnie :)
UsuńPysznie wygląda. Moja Babcia robiła podobną. Dodawała jeszcze wędzonego boczku.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗. Z boczkiem jest równie pyszna :)
UsuńSuper pychotka z młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńSmakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńPyszny bigos :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńMm zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńJa akurat wolę bigos z kiszonej kapusty, ewentualnie z mieszanej czyli młoda i kiszona. A z drugiej strony w takiej wersji będzie w sam raz na delikatny letni obiad lub kolację. Jak zwykle niesamowicie smakowicie wygląda! Udanego tygodnia i całego lipca Kasiu 😘
OdpowiedzUsuńTo prawda. Młoda kapusta jest delikatna i idealna na letnie posiłki :) Dziękuję bardzo Kochana! Ja Tobie również życzę dobrego tygodnia i całego lipca 🤗🧡
UsuńTo jest ten czas, na który zawsze czekam, bo uwielbiamy i bigosik z młodej kapusty i surówkę:)
OdpowiedzUsuńDo tego młode ziemniaki, koperek i uczta gotowa😋
Kasiu, mało mnie teraz na blogach, bo moje oczy na więcej nie pozwalają ale myślami wciąż jestem obecna:)
Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 🤗❤️
O tak! Uwielbiam ten czas za te pyszne i aromatyczne skarby na talerzu 🥰.
UsuńRozumiem i mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze. Najważniejsze, abyś zadbała o zdrowie i nie nadwyrężała wzroku, a ekran niestety potrafi zmęczyć oczy...
Ja również ciepło pozdrawiam i przesyłam uściski 🤗🧡🧡
To też smaki mojego dzieciństwa. Jeszcze dużo świeżego koperku i młode ziemniaczki i jestem w smakowym raju. Pyszny bigos🔥💚🔥
OdpowiedzUsuńO tak! 😍 Też uwielbiam to połączenie i obowiązkowe dodatki :D
UsuńMiałam Cię zapytać, co poleciłabyś na grilla ze znajomymi, a Ty jakbyś czyłała mi w myślach! Najpierw sałatka, teraz młoda kapusta. Dzięki wielkie za inspiracje i pomysły. Pozdrawiam pięknie i udanego miesiąca lipca życzę.🤗
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam Cię zainspirować :) Dziękuję i ja również życzę pięknego i dobrego lipca! 🤗🧡
UsuńAkurat wczoraj zorbiłam bigos z młodej kapustki. Trzeba korzystać z okazji, póki jeszcze jest sezon na nią :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. O tej porze roku jest najsmaczniejsza :)
Usuńszybki i jaki pyszny
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńNie jadłam jeszcze takiego bigosu, na pewno jest przepyszny, a wersja bez mięsna z pieczarkami to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami jest równie pyszny. Bardzo lubię też młodą kapustę w połączeniu z kurkami. Polecam gorąco! 🤗🧡
Usuń