2025-06-12

Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami

Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z dodatkiem świeżych moreli. Naleśniki są puszyste, elastyczne i bardzo delikatne. Ciasto zachwyca cytrusowym smakiem i aromatem. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi mielonej kurkumy. To danie dla małych oraz dużych smakoszy, które możemy serwować na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami

Potrzebne składniki
(na 9 naleśników)

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 3 duże łyżki mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1,5 łyżki cukru pudru
- duża szczypta soli

NADZIENIE
- 700 g półtłustego twarogu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego

DODATKI
- świeże morele

Przygotowanie
Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 1. Do zmielonego twarogu dodajemy jogurt grecki oraz oba cukry i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.

KROK 2. Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, kurkumę, cukier puder, cukier waniliowy i sól, a następnie dodajemy mleko, sok i skórkę pomarańczową, ostudzone masło oraz jajka. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec mieszając dolewamy wodę mineralną (jej ilość dopasujcie do konsystencji ciasta). Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).

Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami
KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym twarogiem, dodajemy pokrojone morele i zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika (można też złożyć boki do środka), a następnie zawińcie.

Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami
Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku.

 Pysznie smakują polane syropem klonowym.

Pomarańczowe naleśniki z serem i morelami

6 komentarzy:

  1. Pyszne. Słodka rozpusta. Nigdy do ciasta naleśnikowego nie dodawałam cukru. Będę musiała zrobić takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale niesamowite kolory! Tak oryginalnych naleśników jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko jakie to musi być pyszne :D Skąd ty bierzesz isnpiracje na te przepisy :D? Podziwiam. Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudownie wyglądają! Niesamowite *.* takie naleśniki to je się najpierw oczami, bo szkoda skubnąć, prawdziwe dzieło sztuki :) Muszą być przepyszne, dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń