2025-06-29

Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młoda kapusta jest pyszna i delikatna, a do tego bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy (szczególnie witaminę C), cenne minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Bigos z jej wykorzystaniem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W połączeniu z kiełbasą i świeżym koperkiem tworzy pożywne i aromatyczne danie. Taki bigosik możecie serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. 
Szybki bigos z młodej kapusty

Potrzebne składniki

- 1 główka młodej kapusty
- 300 g kiełbasy*
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku

*użyłam kiełbasy głogowskiej

Przygotowanie
KROK 1. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części, wycinamy głąby i szatkujemy. Następnie przekładamy ją do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, płaską łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania. 

KROK 2. W tym samym czasie cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę, którą delikatnie rumienimy. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut mieszając zawartość od czasu do czasu (po tym czasie kapusta powinna być już miękka)

KROK 3. Na około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany koperek oraz pieprz (ilość wedle upodobań). Na sam koniec łączymy śmietankę z łyżką mąki i dodajemy do kapusty. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Próbujemy danie i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szybki bigos z młodej kapusty
Młoda kapusta wspomaga odporność, trawienie i może mieć działanie detoksykujące. Jest także niskokaloryczna. Możecie przygotować ją także w wersji bezmięsnej i zamienić kiełbasę np. na pieczarki.

WSKAZÓWKA

Jeśli preferujecie bardziej wodniste dania, to podlejcie bigos większą ilością wody (1 - 1,5 szklanki).

30 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na młodą kapustę. Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, ale zamiast cebuli dodałam por :)
    Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawe połączenie. Por świetnie zastępuje cebulę. Mam wrażenie, że dodaje daniom lekko słodkiej nutki. Do kapusty pasuje idealnie :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Moja Babcia robiła podobną. Dodawała jeszcze wędzonego boczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🤗. Z boczkiem jest równie pyszna :)

      Usuń
  4. Super pychotka z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat wolę bigos z kiszonej kapusty, ewentualnie z mieszanej czyli młoda i kiszona. A z drugiej strony w takiej wersji będzie w sam raz na delikatny letni obiad lub kolację. Jak zwykle niesamowicie smakowicie wygląda! Udanego tygodnia i całego lipca Kasiu 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Młoda kapusta jest delikatna i idealna na letnie posiłki :) Dziękuję bardzo Kochana! Ja Tobie również życzę dobrego tygodnia i całego lipca 🤗🧡

      Usuń
  6. To jest ten czas, na który zawsze czekam, bo uwielbiamy i bigosik z młodej kapusty i surówkę:)
    Do tego młode ziemniaki, koperek i uczta gotowa😋
    Kasiu, mało mnie teraz na blogach, bo moje oczy na więcej nie pozwalają ale myślami wciąż jestem obecna:)
    Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Uwielbiam ten czas za te pyszne i aromatyczne skarby na talerzu 🥰.
      Rozumiem i mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze. Najważniejsze, abyś zadbała o zdrowie i nie nadwyrężała wzroku, a ekran niestety potrafi zmęczyć oczy...
      Ja również ciepło pozdrawiam i przesyłam uściski 🤗🧡🧡

      Usuń
  7. To też smaki mojego dzieciństwa. Jeszcze dużo świeżego koperku i młode ziemniaczki i jestem w smakowym raju. Pyszny bigos🔥💚🔥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! 😍 Też uwielbiam to połączenie i obowiązkowe dodatki :D

      Usuń
  8. Miałam Cię zapytać, co poleciłabyś na grilla ze znajomymi, a Ty jakbyś czyłała mi w myślach! Najpierw sałatka, teraz młoda kapusta. Dzięki wielkie za inspiracje i pomysły. Pozdrawiam pięknie i udanego miesiąca lipca życzę.🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :) Dziękuję i ja również życzę pięknego i dobrego lipca! 🤗🧡

      Usuń
  9. Akurat wczoraj zorbiłam bigos z młodej kapustki. Trzeba korzystać z okazji, póki jeszcze jest sezon na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. O tej porze roku jest najsmaczniejsza :)

      Usuń
  10. Nie jadłam jeszcze takiego bigosu, na pewno jest przepyszny, a wersja bez mięsna z pieczarkami to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami jest równie pyszny. Bardzo lubię też młodą kapustę w połączeniu z kurkami. Polecam gorąco! 🤗🧡

      Usuń