Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarnami słonecznika. Jego smak podkreśla pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na bób, dlatego zachęcam Was do korzystania z jego dobrodziejstw.
Potrzebne składniki
KROK 1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (mieszamy ziarna do momentu, aż nabiorą lekko złotej barwy i poczujemy ich piękny aromat). Bób gotujemy al dente w lekko posłodzonej wodzie (około 8 - 10 minut), a na 2 minuty przez końcem gotowania dosalamy wodę. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.
KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany bób. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika oraz natką pietruszki.
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.
Ja swoje przygotowałam na rosole drobiowo - wołowym.
Niesamowicie ciekawe i apetyczne połączenie, bardzo fajny pomysł z dodaniem prażonego słonecznika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie wygląda, fajny skład, zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuń