Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Uwielbiam je w naleśnikach, dlatego dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z serem i jagodami w roli głównej. Naleśniki w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem mąki z soczewicy czerwonej - pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! Ciasto naleśnikowe jest miękkie, puszyste i delikatne w środku, a chrupiące na brzegach - gorąco polecam! :)
2021-07-16
Naleśniki z serem i jagodami
2021-07-12
Deser jaglany z mango, marakują i granolą
Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowo - kokosowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Jego przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a niesamowicie egzotyczny smak skradnie kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy. Deser nie zawiera glutenu.
2021-07-08
Kurczak w sosie kurkowym
Trwa sezon na kurki zwane także lisiczkami, gąskami, lepieszkami czy pieprznikami jadalnymi. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale kurki mają w swym składzie także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, a dziś do grzybowego sosu dodałam także solidną porcję białka. Pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym, lisiczkowym sosie możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, pieczywem, ryżem, kaszą lub makronem.
2021-07-01
Tarta z budyniem i rabarbarem
Zdrowe, smaczne i oszczędne gotowanie jest trudne bez dobrej jakości garnków oraz patelni. Taki sprzęt niezwykle cenię sobie w mojej kuchni. Zostałam zaproszona do przetestowania głębokiej patelni Woll Diamond, której producent zapewnia o trwałości, żaroodporności, oszczędności energii oraz możliwości smażenia bez tłuszczu. Podjęłam się zadania, ale koniecznie chciałam sprawdzić jej wielofunkcyjność oraz stworzyć w niej danie dość nieszablonowe. Skoro patelnia jest żaroodporna, to pewnie można w niej upiec ciasto. Postanowiłam przygotować w niej kokosową tatrę z budyniem oraz rabarbarem. Upiec w niej kruche ciasto oraz przygotować wszystkie składniki nadzienia i dekoracji. Jak sobie poradziła i czy rzeczywiście patelnia jest tak wielofunkcyjna? Sami zobaczcie efekty!
2021-06-28
Sałatka z burratą i jajkiem
W ciepłe dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie posiłki, które wymagają długich przygotowań. Najlepsze są proste, zdrowe i pożywne posiłki, które przygotujemy w kilka chwil. Prosto, nie znaczy nudno, a może być naprawę pysznie i kreatywnie! Bawcie się smakami w swojej kuchni :) Dzisiaj zapraszam Was na kolorową sałatkę z burratą i jajkiem, dzięki której zabawimy się smakami oraz dostarczymy naszym kubkom smakowym pysznej karuzeli doznań. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub do lunchboxa. Smacznego tygodnia! :)
2021-06-24
Kotlety z kalafiora i jajek
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora ;) Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)