12 lipca 2021

Deser jaglany z mango, marakują i granolą

Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowo - kokosowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Jego przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a niesamowicie egzotyczny smak skradnie kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy. Deser nie zawiera glutenu.
Deser jaglany z mango, marakują i granolą
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

KREM JAGLANY
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 200 g pulpy z mango
- szczypta soli

DODATKI
- bezglutenowa granola jaglana
- 200 g pulpy z mango
- 50 g pulpy z marakui
- listki świeżej mięty

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. Tuż przed wchłonięciem całego mleka, ściągamy ją z palnika i zostawiamy pod przykryciem, aby doszła. Kaszę studzimy.

KROK 2. Do ostudzonej kaszy dodajemy pulpę z mango i miksujemy wszystko na gładki mus. Na dno szklanek lub pucharków wykładamy część jaglanego musu, następnie pulpę z mango, granolę jaglaną i drugą część jaglanego musu. Na wierzch wykładamy pulpę z marakui wymieszaną z 2 łyżkami pulpy z mango i dekorujemy deser świeżą miętą. 
Deser jaglany z mango, marakują i granolą
Mocno schłodzony deser świetnie smakuje w upalne dni.
Deser jaglany z mango, marakują i granolą

Do przygotowania deseru użyłam mojej ulubionej pulpy z mango od QUALITY FOOD, która produkowana jest z najsmaczniejszej, rosnącej w Indiach odmiany Alphonso. Pulpa jest niezwykle aromatyczna oraz bardzo słodka, dlatego do przygotowania deseru nie musimy używać cukru ani dodatkowych słodzików. Podstawą kremu jaglanego była ekologiczna kasza jaglana od BioLife oraz ekologiczna, bezglutenowa granola jaglana (kokos - kakao) od Symbio. Granola nie zawiera cukru, słodzona jest daktylami oraz sokiem jabłkowym, a w jej składzie oprócz płatków jaglanych znajdziemy także, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz mus kokosowy.
kasza jaglana sklep bee.pl

Wszystkie te oraz inne produkty, dzięki którym skomponujecie zdrowe śniadanie, znajdziecie w sklepie internetowym:

zdrowe śniadanie

Deser jaglany z mango, marakują i granolą

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! Ale rewelacja wygląda! Jest tak słoneczny i energetyczny, że trudno mu się oprzeć. Takim śniadaniem można zadać szyku w pracy 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie ♡
    Ależ bym zjadła :) Wygląda cudownie, delicje! Chętnie spróbuję tego przepisu :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka :) mango i marakuja to super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbowałabym takiego deserku :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco - jest prosty i szybki w przygotowaniu :)

      Usuń
  6. Deser wart wypróbowania :) wygląda słonecznie.

    OdpowiedzUsuń