2021-07-01

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

Zdrowe, smaczne i oszczędne gotowanie jest trudne bez dobrej jakości garnków oraz patelni. Taki sprzęt niezwykle cenię sobie w mojej kuchni. Zostałam zaproszona do przetestowania głębokiej patelni Woll Diamond, której producent zapewnia o trwałości, żaroodporności, oszczędności energii oraz możliwości smażenia bez tłuszczu. Podjęłam się zadania, ale koniecznie chciałam sprawdzić jej wielofunkcyjność oraz stworzyć w niej danie dość nieszablonowe. Skoro patelnia jest żaroodporna, to pewnie można w niej upiec ciasto. Postanowiłam przygotować w niej kokosową tatrę z budyniem oraz rabarbarem. Upiec w niej kruche ciasto oraz przygotować wszystkie składniki nadzienia i dekoracji. Jak sobie poradziła i czy rzeczywiście patelnia jest tak wielofunkcyjna? Sami zobaczcie efekty!

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

Mój test przechodziła głęboka patelnia Woll Diamond o średnicy 28 cm i pojemności 3,5 litra. Została wyposażona w lity uchwyt oraz szklaną, żaroodporną pokrywę. Po raz pierwszy piekłam tatrę w patelni, ale efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Swoje wrażenia oraz opinię zawarłam w podsumowaniu wpisu. Przygotowanie w niej nadzienia oraz dekoracji przebiegło sprawnie, ponieważ patelnia nagrzewa się równomiernie, a obrabiane produkty nie przywierają do tytanowo - diamentowej powłoki. Jest ona wysoce odporna na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania oraz ścieranie.

Producent zapewnia o możliwości jej użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych. Patelnia to inwestycja w zdrowie oraz piękną sylwetkę, ponieważ umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu lub przygotowanie potraw z jego minimalnym użyciem.    

Jest wielofunkcyjna - idealna do prażenia, smażenia, duszenia, gotowania czy pieczenia. Pozwala zachować smak oraz aromat produktów, a ich obróbka jest znacznie szybsza, co zmniejsza zużycie energii oraz oszczędza czas. Możemy bez obaw myć ją w zmywarce, a jej ręczne zmywanie jest naprawdę błyskawiczne - nie ma przypaleń, więc nie ma namaczania ani szorowania.

Patelnie Woll Diamond mają solidne i odpinane rączki. Ta opatentowana funkcja zapewnia wygodę w ich użytkowaniu, czyszczeniu oraz przechowywaniu. Ściąganie oraz ponowne mocowanie rączek jest niezwykle proste. Zostały zaprojektowane tak, aby były w 100% bezpiecznie i nie odpinały się podczas przenoszenia patelni. 

Test patelni Woll
-------------------------------------------------------------------------
TARTA Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

Potrzebne składniki
-------------------------------------------------------------------------
KRUCHE CIASTO KOKOSOWE

- 300 g mąki pszennej (krupczatki lub tortowej)
- 200 g zimnego masła
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli

NADZIENIE BUDYNIOW0 - RABARBAROWE
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko

- 500 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny

DODATKI
- 35 g płatków kokosowych
- listki świeżej mięty

Przygotowanie
-------------------------------------------------------------------------

KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto kokosowe. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto, dodając po łyżce zimnej wody. Gdy będzie już gładkie, formujemy z niego kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.

KROK 2. W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz dekoracji. Na początku prażymy płatki kokosowe, aby stały się chrupiące oraz mocno aromatyczne. Płatki wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu, aż kokosowy aromat zacznie być wyczuwalny, a następnie mieszamy je drewnianą łyżką. Prażymy je na średnim ogniu do momentu delikatnego zarumienienia. Uprażone płatki przesypujemy do miseczki.

KROK 3. Dokładnie umyte łodygi rabarbaru kroimy pod skosem w około 1 cm kawałki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy rabarbar, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy około 5 minut na małym ogniu do momentu, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie, ale nie rozpadnie się. Rabarbar przekładamy na sito i odsączamy go z nadmiaru soku (ten możemy później wykorzystać do przygotowania np. lemoniady). Patelnię szybko myjemy.
Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL
KROK 4. Następnie przygotowujemy budyń. Z 500 ml zimnego mleka odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej dwa opakowania budyniu śmietankowego oraz 4 łyżki cukru. Pozostałą część mleka zagotowujemy na patelni. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy do niego zawartość szklanki. Wszystko cały czas mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przelewamy do miseczki, a jego wierzch przykrywamy ściśle folią spożywczą (w ten sposób na powierzchni nie powstanie kożuch). Budyń odstawiamy do przestygnięcia. Patelnię szybko myjemy. Polewamy ją zimną wodą, aby szybko wystygła i przystępujemy do przygotowania kruchego ciasta. 

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

KROK 5. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na równy placek (najlepiej umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto wykładamy na spód patelni oraz jej boki (na wysokość około 2 cm), wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i układamy na nim obciążenie (może to być fasola, groch lub specjalne kulki). Z patelni odpinamy rączkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier oraz obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta).

KROK 6. Do ostudzonego delikatnie budyniu, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na podpieczone kruche ciasto wylewamy budyń z jajkiem i wkładamy w niego odsączone kawałki rabarbaru. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 30 minut. Gotową tatrę posypujemy uprażonymi płatkami kokosowymi oraz dekorujemy listkami świeżej mięty.

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL
Podsumowanie testu patelni Woll 
-------------------------------------------------------------------------
Jakie  są moje wrażenia po przetestowaniu głębokiej patelni Woll Diamond?
Wielofunkcyjność patelni Woll Diamond została potwierdzona. Upiekłam w niej kruche ciasto oraz przygotowałam wszystkie składniki nadzienia i dekoracji. Łączny czas przygotowania wyniósł 120 minut. Tarta wyszła naprawdę wyśmienicie! :) 
Prażenie na tej patelni nadało płatkom niezwykłej chrupkości i pozwoliło uwolnić ich piękny aromat, który wyczuwalny był nawet po ostygnięciu i udekorowaniu tarty. Patelnia rozgrzewa się równomiernie. Utrzymuje stałą temperaturę, dzięki czemu cały proces prażenia mamy pod kontrolą, płatki nie przypalają się, a jedynie delikatnie rumienią. 

Smażenie bez dodatku tłuszczu sprawdza się rewelacyjnie. Nic się nie przypala ani nie przywiera, nawet karmelizujący się sok owocowy. Na zwykłych patelniach brak tłuszczu może powodować przywieranie potraw do dna. Tutaj cały proces obróbki termicznej mamy pod kontrolą. Smażenie bez tłuszczu daje nam możliwość przygotowania zdrowszych i mniej kalorycznych dań. Dziś rano zrobiłam jajka sadzone, smarując patelnię dosłownie odrobiną masła. Tak cudowne sadzone jaja nie wyszły mi chyba nigdy! Zrobiłam je w kilka chwil. Wyszły idealnie - zero przypaleń na białku, które idealnie się ścięło, a żółtko pozostało lekko płynne i delikatne - rewelacja! :D Pełna kontrola obróbki termicznej oraz oszczędność czasu to wielki atut tej patelni.

Brak przypaleń i przywierania do powierzchni, nawet gęstego budyniu. Jego konsystencja była idealnie gęsta oraz jednolita, bez niepożądanych grudek. To był najszybszy budyń jaki przygotowałam do tej pory. Wcześniej musiałam bardzo uważać, bo budyń czasami przywierał do dna rondla i nie był tak gładki. Patelnię Woll Diamond umyjemy błyskawicznie nawet po gotowaniu w niej lepkich i gęstych dań. Można zapomnieć o jakimkolwiek skrobaniu czy namaczaniu. 

Możliwość pieczenia ciasta w patelni to dla mnie niesamowita wygoda oraz oszczędność miejsca w kuchni. Patelnia spokojnie może zastąpić także formę do pieczenia. Co ważne, nie smarowałam jej tłuszczem przez wyłożeniem ciasta, a mimo to nic się nie przypaliło, a po upieczeniu ciasto lekko odchodziło od brzegów. Po upieczeniu wystarczy je delikatnie zsunąć na talerz.  Ciasto wyszło idealnie kruche.

Bardzo podoba mi się możliwość odpięcia rączki. Rączkę ściągnęłam do pieczenia kruchego ciasta, a zapięłam dopiero przy wyciąganiu z piekarnika. Dzięki temu rozwiązaniu nie potrzebowałam rękawicy kuchennej, chroniącej mnie przez oparzeniem. Patelnie z odpinaną rączką to ogromna wygoda, ponieważ oszczędzają miejsce podczas przechowywania. Można je także bez problemu włożyć do zmywarki.  

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

Jedno naczynie,  a daje wiele możliwości 
Dużo szybszy i zdrowszy proces obróbki termicznej.

Szybkie oraz łatwe czyszczenie.

Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL
Gorąco polecam Wam głęboką patelnię Woll Diamond 
Dzięki niej gotowanie jest szybsze, prostsze i dużo przyjemniejsze. 
Patelnia pozwala zaoszczędzić czas oraz energię.
Tarta z budyniem i rabarbarem - test patelni WOLL

 Znacie patelnie tytanowe marki Woll?

Wielokrotnie nagradzana i  wyróżniana marka Woll proponuje szeroką ofertę tytanowych patelni, garnków, akcesoriów oraz noży kuchennych. Wysoka jakość, unikalna technologia i innowacyjność to jej znak rozpoznawczy. Wszystkie produkty można zamówić w sklepie internetowym. Na  stronie znajdują się także dokładne opisy oraz szczegóły produktów: 

woll patelnie tytanowe

woll

24 komentarze:

  1. Super patelnia, takiej do piekarnika właśnie.
    A tarta boska, zresztą jak każdy Twój deser Kasiu 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow, taka tarta to raj dla podniebienia! :) Koniecznie muszę zapisać przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta patelnia, sprawdza się w różnych sytuacjach :) dania wyglądają pięknie, od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Jestem bardzo mile zaskoczona tym, jak bardzo pomaga mi w kuchni :D
      Dziękuję bardzo :*

      Usuń
  4. Fantastycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta wygląda pysznie a taka patelnia zdecydowanie by mi się przydała w kuchni :D już widzę w niej jakąś tartę albo zapiekankę ziemniaczaną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Mój test tarty wypadł idealnie, więc szczerze polecam.
      Z jej pomocą gotowanie jest dużo szybsze i przyjemniejsze :D

      Usuń
  6. Wygląda smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Uwielbiam kruche tarty z sezonowymi owocami - rabarbar, truskawki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      O tak! Ja również je uwielbiam. Desery z sezonowymi owocami smakują najlepiej :)

      Usuń
  8. super zdjęcia aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i pomyśleć, że nigdy nie jadłam nic z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta wygląda przepysznie, na zdjęciach jakby żywa :-) Mam taką samą patelnie, ciasta jeszcze na niej nie piekłam, trzeba będzie to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! :*
      Koniecznie - idealnie zastępuje blaszkę kuchenną, a ciasto się nie przypala :)

      Usuń
  11. Ciekawa ta patelnia . A danie wyglada cudne 😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjna tarta! A patelnię mam i sprawdza się naprawdę dobrze. :) Kiedyś byłam wierna tylko marce Tefal, a teraz ta stała się moją ulubioną.

    OdpowiedzUsuń