24 czerwca 2021

Kotlety z kalafiora i jajek

Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora ;) Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki. 

Kotlety z kalafiora i jajek
Potrzebne składniki

KOTLETY
- 500 g ugotowanego kalafiora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 50 g twardego, dojrzewającego sera (np. Cheddar)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki besan (z ciecierzycy)
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta ostrej papryki
- pieprz do smaku
+ olej lub oliwa do smażenia

PANIERKA
- 3 łyżki mąki besan
- 3 łyżki mąki ryżowej
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia. 

KROK 2. Jajka i kalafior kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki. 

 * Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Kotlety z kalafiora i jajek

24 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie prezentują się te kotlety :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale pysznościowe i lekkie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam takie kotleciki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na obiad bez mięsa, szczególnie na lato 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za kalafiorem może dlatego, że babcia zawsze raczyła mnie zupą kalafiorową. Jednak w takiej postaci chętnie spróbuje może akurat mi to danie zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco. Możesz też dodać swoje ulubione przyprawy lub dać więcej jajek lub sera i zmniejszyć ilość kalafiora. Powoli może go pokochasz. Ja takimi małymi kroczkami zawsze staram się polubić te "mniej miłe" dania z dzieciństwa :D

      Usuń
  8. Brzmi i wygląda super :) ale mam pytanie odnośnie mąki - jeżeli chciałabym użyć zwykłej mąki i bułki tartej, to do środka dajemy 3 łyżki mąki + 2 łyżki bułki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy do środka już nie dodawałabym mąki. Lepiej dodać tylko bułkę tartą - ok. 3 - 4 łyżki, tak aby masa nie była zbyt wilgotna.

      Zamiast bułki tartej do środka można dodać także zwykłą kajzerkę namoczoną w mleku - tak samo jak przy zwykłych mielonych.

      A do panierki można użyć mąki pszennej wymieszanej z bułką tartą, ale też samej bułki tartej. Najlepiej zrobić tak, jak przygotowuje się ulubione mielone :)

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  9. bardzo lubię takie kotleciki

    OdpowiedzUsuń