2021-06-18

Chłodnik litewski

Lekki, pyszny i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek to danie idealne na lato. Uwielbiam go za moc właściwości odżywczych, wspaniały smak, piękny kolor oraz cudowne orzeźwienie, które jest niezastąpione w upalne dni.

Chłodnik litewski
Potrzebne składniki

- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- ogórki gruntowe (około 280 g)
- 1 pęczek rzodkiewek (około 120 g)
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 pęczka drobnego szczypiorku
- 1 ząbek młodego czosnku
- 500 ml maślanki 
- 350 g jogurtu naturalnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
+ jajko (do podania)

Przygotowanie
KROK 1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy sok z cytryny i studzimy zawartość.

KROK 2. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy je z płaską łyżeczką soli. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W dużej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu i schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną. 

Chłodnik litewski

23 komentarze:

  1. Pyszna zupa, jedna z moich ulubionych w czasie upałów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja również :D
      Uwielbiam ją, szczególnie gdy nowalijki tak wspaniale smakują <3
      Kocham chrupać ich kawałki w chłodniku :D

      Usuń
  2. Zjadłbym z chęcią, chociaż takiej według tego przepisu nie jadłem nigdy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam, al słyszałam że to danie idealne na teraz, zupka cud:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! To prawda - na teraz to idealny wybór :D

      Usuń
  4. Wstyd się przyznać, ale nie jadłam chłodnika...jakoś nie mieści mi się w głowie, że zupa może na zimno 🙃ale kolory Twojej zupy są bardzo zachęcające do konsumpcji 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco!
      Ja też kiedyś nie byłam przekonana do chłodników, ale wszystko się zmieniło dopóki sama ich nie przygotowałam :D Chłodniki to cudowna świeżość, aromat, niesamowity smak i najlepsze orzeźwienie latem.
      Chłodnik z botwinki i ogórkowy to moje ulubione :D

      Usuń
  5. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. O dziwo nigdy nie próbowałam, ale gdy tylko będzie okazja na pewno to zrobię.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam ! <3
      Ten z botwinki jest naprawdę wyjątkowy, szczególnie o tej porze roku, kiedy wszystko jest takie smaczne :D

      Usuń
  7. Najlepszy chłodnik jaki jadłam w życiu! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja tez dołączam do grona fanów chłodnika

    OdpowiedzUsuń
  9. Sam kolor zachęca <3 Koniecznie muszę wypróbować ;).

    OdpowiedzUsuń