Przepis na pyszne i pożywne ciasteczka musli przygotowane bez dodatku cukru. Słodkości nadają im bakalie (żurawina i daktyle) oraz dodatek miodu. Ciasteczka zawierają płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca oraz nasiona chia. To zdrowa i pożywna przekąska, która dodaje mnóstwo dobrej energii. Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną. Takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)
Przepis na pyszną i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem szczypiorku oraz sera mozzarella, którą przygotujemy w zaledwie kilka chwil. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do tortilli oraz pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako farsz do zimnych roladek oraz nadziewać nią połówki ugotowanych białek jaj.
Przepis na pyszne i pożywne kotleciki mielone z chudego mięsa indyka z dodatkiem pieczarek. Kotlety są delikatne, bardzo soczyste oraz aromatyczne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą być także podstawą lżejszej wersji burgera.
Przepis na lekką, świeżą i soczystą sałatkę z arbuzem, zielonym ogórkiem oraz serem feta. To prosty i szybki sposób na zdrową przekąskę, a także drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Przepis na zdrową i pożywną sałatkę z fasolą czarne oczko (Black Eyed Peas), która jest źródłem wysokiej jakości białka oraz aminokwasów m.in tryptofanu. Znajdziemy w niej także sporą dawkę błonnika, witamin A, E, C oraz tych z grupy B, magnezu, żelaza czy kwasu foliowego. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi zielonego ogórka, rzodkiewki, cytryny i świeżej mięty. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Przepis na proste, ale niezwykle pyszne połączenie makaronu, szpinaku baby oraz włoskiego świeżego sera burrata. Jego delikatna i aksamitna konsystencja doskonale łączy się z resztą składników sprawiając, że każdy kęs jest niezwykle kremowy. Danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy kubkom smakowym niesamowitych doznań. Gorąco polecam!