Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne.
2024-02-28
Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem
2024-02-27
Szpinakowe naleśniki z hummusem i brokułami
Przepis na wytrawną, bardzo pożywną wersję naleśników z dodatkiem świeżego szpinaku baby, który nadaje im pięknego zielonego koloru. Ich środek wypełnia farsz składający się z tradycyjnego hummusu oraz różyczek brokuła. To pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
2024-02-14
Sałatka z brokułem, ciecierzycą i jajkiem
Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z brokułem, jakiem, żółtym serem oraz ciecierzycą. Pysznie smakuje w połączeniu z lekkim sosem jogurtowo - majonezowym. Jest idealna na pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.
2024-02-08
Spaghetti ze szpinakiem i szynką
Przepis na proste, smaczne i pożywne danie, które nie wymaga długiego przygotowania. Pełnoziarnisty makaron spaghetti ze szpinakiem, śmietanką i szynką długodojrzewajacą to świetny sposób na posiłek, który możemy przygotować tuż po pracy lub kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Tak proste i pyszne danie stworzymy w zaledwie kilka chwil.
2024-01-31
Ciasteczka musli (bez cukru)
Przepis na pyszne i pożywne ciasteczka musli przygotowane bez dodatku cukru. Słodkości nadają im bakalie (żurawina i daktyle) oraz dodatek miodu. Ciasteczka zawierają płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca oraz nasiona chia. To zdrowa i pożywna przekąska, która dodaje mnóstwo dobrej energii. Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną. Takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)
2024-01-30
Pasta jajeczna
Przepis na pyszną i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem szczypiorku oraz sera mozzarella, którą przygotujemy w zaledwie kilka chwil. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do tortilli oraz pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako farsz do zimnych roladek oraz nadziewać nią połówki ugotowanych białek jaj.
Subskrybuj:
Posty (Atom)