Przepis na pyszny, puszysty i niezwykle delikatny sernik o smaku słonego karmelu. Masa serowa przygotowana jest z dodatkiem budyniu, a wierzch zdrobi słono - karmelowa polewa oraz orzeszki ziemne. Sernik jest niezwykle aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu.
2023-12-15
Sernik Słony Karmel
2023-12-10
Barszcz ukraiński
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
2023-12-07
Pulpety w sosie grzybowym
Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów, a w okresie jesienno - zimowym często przygotowuję potrawy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i delikatne pulpety drobiowe w aromatycznym sosie grzybowym na bazie bulionu oraz kremowej śmietanki. To połączenie zawsze przenosi mnie w najmilsze smaki dzieciństwa.
2023-12-05
Pierniczki
Uwielbiam pierniczki korzenne i zawsze przygotowuję je na święta. Są pyszne i niezwykle aromatyczne. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są już na drugi dzień, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.
2023-12-01
Zupa grzybowa z ziemniakami
Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.
2023-11-23
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Przepis na pyszną szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz wędzonym łososiem. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby. Rolada idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową oraz świąteczną przystawkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale efektownie ozdobi nasz stół.
Subskrybuj:
Posty (Atom)