2023-12-05

Pierniczki

Uwielbiam pierniczki korzenne i zawsze przygotowuję je na święta. Są pyszne i niezwykle aromatyczne. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są już na drugi dzień, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.  

Pierniczki

Potrzebne składniki

- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g miodu 
- 150 g masła
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jogurt łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.  

KROK 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny. 

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra - dół) przez około 9 - 10 minut*. 

* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.
Pierniczki

WSKAZÓWKI 

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu)
Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki

20 komentarzy:

  1. Wyglądają śliczne. Uwielbiam pierniczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie prezentują się Twoje pierniczki :D
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu! Piękne! Najbardziej podoba mi się efekt zamglenia (czy oszronienia?) ciasteczek. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡 Nie lubię zbyt dużo lukru i zawsze daję taką cieniutką warstwę do pierniczków.
      Tu wyszedł ciekawy efekt po stężeniu. Cukrowe płatki śniegu zatopione z lukrze dały efekt oszronienia. Trochę jakby były potraktowane mrozem :D

      Usuń
  4. Śliczne są te piernikowe choineczki! Bardzo delikatne śnieżynki jeszcze dodają im uroku:)
    Idealne na świąteczny czas:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 😘🧡

      Usuń
  5. Ale piękne te Twoje pierniczki :) Chyba się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm... na masełku, muszą być pyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na masełku lubię najbardziej :) Są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne 🧡

      Usuń
  7. Śliczne pierniczki :) wyglądają trochę jak zamglone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Cieniutka warstwa lukru i cukrowe płatki śniegu dały ciekawy efekt. Wyglądają jak lekko zmarznięte :)

      Usuń
  8. Ale pięknie wyglądają! Uwielbiam pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne są Twoje pierniczki, idealne. :)

    OdpowiedzUsuń