2023-12-01

Zupa grzybowa z ziemniakami

Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.

Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym, który ugotowałam dzień wcześniej, ale możecie przygotować ją także na bulionie wołowym lub warzywnym.

Potrzebne składniki 

- 1,7 l bulionu
- 70 g suszonych grzybów
- 4 duże ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula biała
- 125 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

ŚWEŻE ZIOŁA
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- mała gałązka rozmarynu, tymianku i majeranku

Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy około 400 ml wody, w której się moczyły. Wcześniej przygotowany bulion łączymy z wodą z grzybów, zagotowujemy i dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 30 minut.

KROK 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.

* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.

KROK 3. Do gotujących się grzybów dodajemy podsmażone na maśle warzywa oraz posiekany drobno rozmaryn, tymianek i majeranek. Wszystko gotujemy przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania.

KROK 4. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami
Tymianek, rozmaryn i majeranek możecie zastąpić także wersją suszoną.

Zupę warto jednak doprawić świeżym koprem lub natką pietruszki.
Zupa grzybowa z ziemniakami

24 komentarze:

  1. Dawno nie gotowałam grzybowej. Naszła mnie ochota na tą zupę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubiona zupa męża:)
    Zakochał się w niej od pierwszego zjedzenia:)
    Tylko słyszę- dużo grzybków!
    Dodaję jeszcze pęczak bo tak gotowała babcia a potem mama.
    Zupa pyszotna a i w talerzu wygląda niezwykle apetycznie,tylko tego fantastycznego zapachu na fotce nie da się pokazać:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojego również :). Zawsze, kiedy pytam jaką chce zupę, to wybiera grzybową. Nie wiem sama, dlaczego pytam, skoro odpowiedź jest oczywista 😁.
      Świetny pomysł z pęczakiem. W tej wersji jeszcze nie jadłam grzybowej, ale koniecznie wypróbuję.
      Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 🤗🧡🧡

      Usuń
  3. Grzybowa z ziemniakami to u nas ulubiona zupa wigilijna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna tradycja 🧡
      W moim domu zawsze na wigilię był barszcz czerwony z uszkami, ale u mojego męża królowała grzybowa :)

      Usuń
  4. Super treściwa zupka. Taka pełna kolorów. W sam raz na ten zimowy czas.Ja ostatnio też robiłam grzybową,z nieco innym dodatkiem. Zapraszam w środę na blog po przepis 🙂 serdecznie Cię Kasiu pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. W ten chłodniejszy czas zupy są najlepsze. Świetnie rozgrzewają i sycą 🧡
      Z przyjemnością poznam Twoją wersję :)
      Pozdrawiam ciepło 😘🧡

      Usuń
  5. O matko, kocham grzybową. Zwłaszcza od mojej mamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na wigilię robię zawsze barszcz
    Może taka zmiana byłaby też dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na wigilię również serwuję barszcz czerwony :)
      Grzybowa pojawia się na moim stole bardzo często w okresie jesienno - zimowym.
      Jest pyszna, pożywna i świetnie rozgrzewa 🧡.

      Usuń
  8. Pyszna pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa - brzmi kusząco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Taka właśnie jest. Idealna na ten chłodniejszy czas :)

      Usuń
  9. Ale kolorowa. Apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda! Muszę ją wpisać w menu na ten tydzień. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja zupa grzybowa z ziemniakami to absolutna uczta dla zmysłów! 🍄🥔 Twój przepis jest jak magiczna mikstura, która przenosi nas do aromatycznej krainy leśnych smaków i rozgrzewającej ziemniaczanej przytulności. Sposób, w jaki opisujesz kroki i dodajesz swoje kulinarne inspiracje, sprawia, że gotowanie staje się prawdziwą przygodą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż za niesamowity komentarz! 🧡🧡
      Cieszę się, kiedy moje przepisy inspirują innych do kulinarnej, ale także poetyckiej twórczości :))
      Pięknie to ujęłaś. Pozdrawiam serdecznie! 🤗🧡

      Usuń