2023-12-15

Sernik Słony Karmel

Przepis na pyszny, puszysty i niezwykle delikatny sernik o smaku słonego karmelu. Masa serowa przygotowana jest z dodatkiem budyniu, a wierzch zdrobi słono - karmelowa polewa oraz orzeszki ziemne. Sernik jest niezwykle aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu.

Sernik Słony Karmel
 Potrzebne składniki

CIASTO
- 1 kg twarogu
- 8 jajek
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- 2 budynie o smaku słony karmel
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli

POLEWA 
- 1 opakowanie polewy słony karmel*
- 75 g masła
- 2 łyżki mleka

DODATKI
- orzeszki ziemne
- zmielone orzechy laskowe
________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
* Możecie przygotować też domową polewę z palonego cukru, masła, soli i śmietanki

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. 

Przygotowanie
KROK 1. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku*. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie, łyżkę mąki oraz esencję waniliową. Do powstałej masy dodajemy także zmielony ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. 

* Możecie użyć także dobrej jakości tłustego twarogu sernikowego z wiaderka.

KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. 
* Sernik podczas pieczenia urośnie, dlatego przy niższych formach warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.

masa sernikowa

KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
KROK 4. Na koniec przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, a następnie dodajemy opakowanie polewy o smaku słony karmel. Mieszamy energicznie do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, a wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.

Sernik Słony Karmel

Sernik możemy udekorować także samą polewą lub oprószyć go jedynie cukrem pudrem

Sernik Słony Karmel

 PRZECHOWYWANIE

Sernik przechowujemy w lodówce.

Możemy go także zamrozić.

Do przygotowania sernika użyłam budyniu Winiary o smaku słonego karlemu:
budyń słony karmel

oraz polewy do gotowania od Dr. Oetker'a:

Polewa słony karmel

Sernik Słony Karmel

31 komentarzy:

  1. Dawniej (czyli przed wielu, wielu laty, w czasach mojej młodości :-D) nikt nawet nie pomyślałby o takim połączeniu smaków. A teraz sama bardzo go lubię i nawet nie wiedziałam, że jest taka gotowa polewa z Oetkera :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka trochę słona krówka 😁. W połączeniu z serem tworzy naprawdę pyszny duet 🧡.
      Bardzo fajna i smaczna polewa, prosta do przygotowania. Zdecydowanie ułatwia i przyspiesza dekorację :))

      Usuń
  2. Kasiu ależ musisz. Był czas że nie przepadałam za smakiem solony karmel, ale w tym roku na urlopie posmakowałam lodów o tym smaku i coraz bardziej mi smakuje. Ale w Twoim serniku na pewnie jest obłędnie,w końcu wyszło spod ręki Mistrzyni 😘😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 🧡. Wyszedł naprawdę pycha. Na próbowaniu jednego kawałka się nie skończyło 🙈.
      Ja też kiedyś nie za bardzo przepadałam za tym smakiem, ale odkryłam go na nowo.
      Uwielbiamy budyń o smaku słonego karmelu podany z prażonymi orzeszkami (nerkowca lub ziemnymi) oraz syropem klonowym. Rozkosz dla podniebienia 🥰

      Usuń
  3. Uwielbiam słony karmel, więc takiemu sernikowi nie odmówię skosztowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 My od wczoraj zachwycamy się tym sernikiem. Zastanawiam się czy nie za bardzo 🙈. Ech...pójdzie z górne partie ;)

      Usuń
  4. Sernik prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio piekę serniki. Na pewno skorzystam z propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Piękny serniczek🙂 wysoki,równióteńki i jeszcze w dobrym smaku😋
    Mniammm...Ta polewa świetnie pasuje do sernika!
    Kiedyś nie wierzyłam, że sól podkreśla smak czekolady ale spróbowałam i teraz już wiem, że faktycznie tak jest. Podobnie jest że słonym karmelem,niby taki drobiazg a różnica w smaku zdecydowana:)
    Warto próbować bo efekty mogą nas pozytywnie zaskoczyć:)
    Pozdrawiam cieplutko i spokojnych Świąt życzę Tobie Kasiu i Twoim bliskim 🎄✨️🎄❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡
      Sama nie spodziewałam się, że tak bardzo zasmakuje mi to połączenie. Słony karmel i ser twarogowy tworzą naprawdę zgrany duet :)
      Ja również Życzę Tobie oraz Twoim bliskim zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt. Niech ten czas będzie dla Was pełen ciepła oraz wytchnienia od codziennego pędu 💕🎄.
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
    2. Bardzo,bardzo dziękuję 🧡🧡

      Usuń
  7. Pyszności :-) Ojjj zjadłabym, zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię sernik i jego wariacje. Wszamałabym w mgnienu oka xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest naprawdę pyszny :). Słony karmel tworzy z twarogiem bardzo zgrany duet 🧡🧡

      Usuń
  9. Ale piękny! Uwielbiam serniki z nutą słonego karmelu<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały sernik na nadchodzące święta. Przepis wydaje się nietrudny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗. Sernik jest naprawdę prosty i przyjemny w wykonaniu :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Jest pyszny 🤗. Twaróg i słony karmel to naprawdę zgrany duet 🧡

      Usuń