Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te w wersji mielonej oczarowały nasze kubki smakowe i teraz serwuję je bardzo często. Kotlety są pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Ich smak podkreśla czosnek, majeranek oraz smażona cebulka. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
2025-03-18
Kotlety mielone ze schabu
2025-03-13
Naleśniki z serem i syropem różanym
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.
2025-02-20
2025-02-19
Kofty jagnięce
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Kofty są pyszne, soczyste, pożywne i bardzo aromatyczne. Możemy podawać je z dodatkiem chlebka naan, ryżu lub kaszy bulgur. Świetnie smakują też podane w towarzystwie sosu czosnkowego, dipów arabskich lub sosu tzaztiki.
2025-02-18
Pełnoziarniste ciasteczka z otrębami
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy mnóstwo błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów. Ciasteczka są pyszne, pożywne oraz proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty, a także jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
2025-02-17
Marchewka z groszkiem
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatków obiadowych. Jedni uwielbiają to połączenie, a innym przypomina kulinarny koszmarek z dzieciństwa. Takie koszmarki staram się odczarowywać, tak aby można było polubić je na nowo. Do przygotowania dania nie używam groszku konserwowego. Moim zdaniem potrafi zepsuć smak całości, nie jest już tak jędrny i bogaty w wartości odżywcze. Najlepiej sprawdza się młody zielony groszek, a poza sezonem ten mrożony. Zapraszam na prosty i sprawdzony przepis.
Subskrybuj:
Posty (Atom)