2023-12-07

Pulpety w sosie grzybowym

Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów, a w okresie jesienno - zimowym często przygotowuję potrawy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i delikatne pulpety drobiowe w aromatycznym sosie grzybowym na bazie bulionu oraz kremowej śmietanki. To połączenie zawsze przenosi mnie w najmilsze smaki dzieciństwa.

Pulpety w sosie grzybowym

2023-12-05

Pierniczki

Uwielbiam pierniczki korzenne i zawsze przygotowuję je na święta. Są pyszne i niezwykle aromatyczne. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są już na drugi dzień, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.  

Pierniczki

2023-12-01

Zupa grzybowa z ziemniakami

Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.

Zupa grzybowa z ziemniakami

2023-11-23

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Przepis na pyszną szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz wędzonym łososiem. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby. Rolada idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową oraz świąteczną przystawkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale efektownie ozdobi nasz stół. 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

2023-11-19

Kulki mocy

Przepis na pyszne i zdrowe kulki daktylowe z orzechami laskowymi i ziarnami chia. Kulki nie zawierają cukru, glutenu ani sztucznych słodzików. Naturalnej słodyczy dodają im wyłącznie daktyle. To świetna przekąska, która dostarczy nam dobrej energii oraz zaspokoi apetyt na słodkie. Często sięgam po nie przed treningiem lub kiedy czuję, że brakuje mi mocy. 

Kulki mocy

2023-11-14

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam to danie, bo dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Za każdym razem staram się stworzyć nowe połączenia, które zachwycą nasze kubki smakowe. To risotto jest wyjątkowe, niesamowicie aromatyczne oraz kremowe. Smak i aromat suszonych grzybów przeplata wyraźna nuta wędzonego boczku oraz lekko pikantna nuta parmezanu. Wszystko łączy kremowa śmietanka. Polecam Wam gorąco to połączenie. Ja jestem nim oczarowana :)

Risotto z suszonymi grzybami