Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem z brązowych pieczarek oraz frytkami z batatów.
2020-09-06
Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym
2020-08-31
Bananowiec z owocami
Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii :).
2020-08-24
Grillowany stek z tuńczyka
Tuńczyk to zdrowa, niskokaloryczna ryba, która zachwyca swym wyjątkowym smakiem oraz mocą wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, selen, magnez, fosfor i potas, witaminę D oraz witaminy z grupy B. Dzięki swym właściwościom jest idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Uwielbiam grillowane steki, bo to szybki sposób na smaczny i pełnowartościowy posiłek. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka z ostrą nutką harissy na puree z kalafiora.
2020-08-18
Placki ziemniaczane z kurkumą i peperoni
Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale i wielkim apetytem :D Najbardziej lubię te złociste, o delikatnym środku i chrupką koronką na zewnątrz. Dzisiaj pikantna wersja placków z naturalnym kurkumowym shotem - na wzmocnienie organizmu oraz lepszy metabolizm :)
2020-08-13
Czekoladowy torcik musowy
Pyszny, delikatny, kremowy i wprost rozpływający się w ustach torcik czekoladowy na bazie mleczka kokosowego i serka mascarpone z kremem migdałowo - kokosowym i pestkami granatu. Takie desery kocham najbardziej - proste w przygotowaniu, ale obłędnie smaczne! Torcik to słodka chwila zapomnienia dla wszystkich czekoladożerców.
2020-07-24
Pappardelle z pistacjowym pesto i burratą
Burrata to włoski świeży ser z bawolego lub krowiego mleka. Jest delikatna, aksamitna, kremowa i niesamowicie pyszna. Już dawno skradła serducha moich kubków smakowych :) Dzisiaj postanowiłam połączyć ją z makaronem oraz mym drugim kulinarnym ulubieńcem czyli pesto, tym razem w wydaniu pistacjowym. Proste i szybkie danie, ale tworzy poezję na talerzu. Gorąco polecam! :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)