24 sierpnia 2020

Grillowany stek z tuńczyka

Tuńczyk to zdrowa, niskokaloryczna ryba, która zachwyca swym wyjątkowym smakiem oraz mocą wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, selen, magnez, fosfor i potas, witaminę D oraz witaminy z grupy B. Dzięki swym właściwościom jest idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Uwielbiam grillowane steki, bo to szybki sposób na smaczny i pełnowartościowy posiłek. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka z ostrą nutką harissy na puree z kalafiora. 
Grillowany stek z tuńczyka

Potrzebne składniki

- stek z tuńczyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki harissy
- świeżo mielony pieprz

PUREE Z KALAFIORA
- 1/2 główki kalafiora
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.

KROK 2. Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.
grillowany stek z tuńczyka

Do smażenia wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku - delikatne i różowe, a nie przesuszone.

stek z tuńczyka

Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takiego tuńczyka ! :D Ryby uwielbiam ale steka z tuńczyka nie jadłam jeszcze nigdy - jedynie te z puszki :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam :) Świeży ma zupełnie inny smak.
      To naprawdę wyjątkowa i pełnowartościowa ryba :)

      Usuń
  2. Piękny kawałek tuńczyka, uwielbiam tak prosto i pyszne zrobione rybie mięsko. Świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to sobie wymyśliłaś, a ja uwielbiam tuńczyka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam go w takim wydaniu - prosto i bardzo smacznie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam!!! Niestety w moim mieście trudno o stek. :( Kilka miesięcy temu był w Lidlu, a teraz głucha cisza... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że tak trudno kupić świeżego i naprawdę dobrego tuńczyka.
      Staram się kupować te na wagę, bo z tymi pakowanymi bywa różnie, ale z pewnością powinien być bardziej dostępny :)

      Usuń
  5. Tuńczyka bardzo lubimy, a Twój tak zachęca.... że chyba już mamy pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super! Aż mi apetytu narobiłaś :) Szkoda, że pogoda fatalna, bo już w ten weekned wykorzystałabym ten przepis na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Ja ostatnio testuję nowe patelnie grillowe - mam grillowane dania niezależnie od pogody :D

      Usuń
  7. jeeeeeny jak to smakowicie wyglądaaaa <3 o matko ale bym zjadła! uwielbiam ryby hcociaż nigdy nie jadła steka z tuńczyka bo wolę łososia, ale chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo tuńczyk jest wyjątkowy i bardzo wartościowy.
      Jest zupełnie inny niż łosoś pod względem smaku i struktury mięsa :)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam steka z tuńczyka. Wygląda apetycznie więc chętnie bym spróbowała. Uwielbiam ryby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Ja też uwielbiam ryby, ale tuńczyk jest zupełnie inny. Naprawdę warto od czasu do czasu wpisać go do menu :)

      Usuń
  9. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania danie :) Piękna kompozycja na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie :-) Nigdy jeszcze nie jadłam, więc muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie :) Ostatnio robiłam, ale mi nie wyszedł, ale widzę, że chyba za długo smażyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 2 - 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości steków). Najlepiej wybierać te grubsze, wtedy środek będzie pięknie różowy i odpowiednio wysmażony :)

      Usuń