2023-10-05

Risotto z dynią i kurczakiem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z pieczoną dynią oraz kurczakiem curry. Jego smak podkreśla wędzona papryka oraz pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na dynię, dlatego zachęcam Was do korzystania z jej dobrodziejstw.

Risotto z dynią i kurczakiem

2023-09-27

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też trochę pietruszki oraz rukoli, dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania pesto. Tak powstał pyszny i pożywny obiad, który przyrządziłam w zaledwie 10 minut. Uwielbiam kuchnię zero waste czyli gotowanie bez marnowania. Takie gotowanie jest niezwykle twórcze, zdrowe oraz ekologiczne. Poznajcie prosty i szybki przepis na pesto oraz kilka wskazówek jak skutecznie zapobiegać marnowaniu jedzenia :).

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

2023-09-24

Leniwe dyniowe

Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki oraz jajek. Kluseczki są proste w przygotowaniu. Możemy serwować je na deser lub danie główne. Najbardziej lubię podawać je posypane cukrem oraz polane roztopionym masłem. Świetnie smakują także z dodatkiem świeżych owoców, kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Leniwe dyniowe

2023-09-23

Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto

Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z szynką prosciutto, mozzarellą oraz świeżymi figami, które są niskokaloryczne oraz posiadają wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, sporą dawkę błonnika oraz cenne fitosterole. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest idealna na pożywną przekąskę lub danie gównie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. 

Sałatka z figami i prosciutto

2023-09-21

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który często gości w mojej kuchni. Zielony groszek to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz A, K, E i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. 

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem