2023-09-27

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też trochę pietruszki oraz rukoli, dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania pesto. Tak powstał pyszny i pożywny obiad, który przyrządziłam w zaledwie 10 minut. Uwielbiam kuchnię zero waste czyli gotowanie bez marnowania. Takie gotowanie jest niezwykle twórcze, zdrowe oraz ekologiczne. Poznajcie prosty i szybki przepis na pesto oraz kilka wskazówek jak skutecznie zapobiegać marnowaniu jedzenia :).

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

Potrzebne składniki

- makaron spaghetti

PESTO
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzeszków piniowych*
- 30 g startego parmezanu
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
* możecie użyć także innych orzechów np. włoskich lub nerkowca
Przygotowanie
KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na delikatnie złoty kolor, a następnie je studzimy. Listki pietruszki oraz rukoli przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Danie możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub kawałkami kurczaka.

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

 *** 

Zero waste w kuchni - gotowanie bez marnowania

Z roku na rok generujemy coraz większe ilości odpadów. Kupujemy w nadmiarze i wyrzucamy ogromne ilości żywości. Tony śmieci zalegają na wysypiskach, a plastik za kilkadziesiąt lat może przewyższyć liczbę ryb w oceanach! 

Musimy zatroszczyć się o naszą planetę, ograniczyć ilość wytwarzanych śmieci i przestać marnować jedzenie. Nasze działania muszą mieć charakter ciągły, systematyczny oraz przemyślany. Zero waste w kuchni to planowanie jadłospisu, świadome wybory, właściwe przechowywanie żywności oraz kreatywne gotowanie. To inwestycja w nasze zdrowie, środowisko oraz przyszłe pokolenia.

 *** 

Jak kupować, aby nie marnować żywności oraz zminimalizować ilość wytwarzanych odpadów? 

- Planuj tygodniowy jadłospis dla swojej rodziny, stwórz listę niezbędnych produktów i trzymaj się jej na zakupach.

Na zakupy zabierz torbę wielokrotnego użytku. Unikaj reklamówek jednorazowych. Wybieraj produkty zapakowane w biodegradowalne materiały tj. tektura czy bambus. 

- Kupuj sezonowe warzywa i owoce. Unikaj tych zapakowanych w plastikowe opakowania.

Zawsze sprawdzaj daty przydatności do spożycia. Mięso, ryby, sery oraz wędliny kupuj na wagę, ale tylko tyle, ile jest Ci potrzebne. Sprzedawcę poproś o zapakowanie ich w papier. 

- Jeśli nie jesteś odporny na promocje w marketach, to rób zakupy przez Internet lub odpowiednią aplikację.  

 *** 

Jak przechowywać żywność, aby nie uległa zmarnowaniu? 

- Wybieraj pojemniki wielokrotnego użytku, które posłużą Ci na długie lata. Szklane pojemniki są najlepsze do przechowywania żywności, ponieważ nie pochłaniają smaków i zapachów innych potraw oraz stanowią skuteczną ochronę przed wnikaniem szkodliwych substancji.

- Sortuj żywność zarówno w lodówce, jak i szafkach, szufladach oraz na półkach kuchennych. Na wierzchu trzymaj produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia.

- Mrożenie to świetny sposób na przechowywanie żywności oraz gromadzenie zapasów. Możesz mrozić ciasta, pieczywo, warzywa, owoce, mięso, ryby, a nawet całe dania.

 *** 

Co możesz zrobić z dojrzałych owoców lub resztek jedzenia?

- Dojrzałe banany w ciemnej skórce są pyszne i bardzo słodkie. Będą idealne do wypieku chlebka bananowego, przygotowania lodów oraz rozmaitych deserów. 

- Gotuj kompoty z dojrzałych owoców. Schłodzony kompot świetnie gasi pragnienie w upalne dni, a podany na ciepło będzie mieć działanie rozgrzewające. Mocno dojrzałe owoce to także doskonały dodatek do placów, babeczek oraz ciast.

- Twórz rozmaite koktajle. Możesz wykorzystać do nich natki, łodyżki, liście, skórki warzyw i owoców, a także pestki.

- Natki i liście warzyw są świetne do przygotowania pesto, które możesz wykorzystać jako dodatek do makaronu, mięs, ryb, pieczonych warzyw lub pieczywa. 

Resztki warzyw i owoców dodawaj do zup, pasztetów, zapiekanek oraz sałatek. Twórz nowe, niebanalne połączenia, które mogą okazać się kulinarnym dziełem sztuki. Baw się smakami i zapraszaj do tego całą rodzinę. 

 *** 

Podziel się z innymi 💚

Nie wszystko udaje się idealne zaplanować i nie wszystko możemy zamrozić. Jeśli nie zdążysz spożyć produktów, których termin przydatności mija niebawem, to oddaj je potrzebującym. Ogłoś się na internetowych forach freegańskich, zanieś żywność do jadłodajni lub społecznej lodówki. 

kuchnia zero waste

36 komentarzy:

  1. Pyszny przepis i świetne wskazówki w temacie zero waste. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makaron z zielonym pesto. Świetne i przydatne wskazówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przepisy, które pozwalają na recykling resztek jedzenia :) Ja ostatnio też robiłam pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię taką recyklingową kuchnię.
      Zawsze wzbudza we mnie kreatywność i pozwala wyczarować pyszne połączenia 💚

      Usuń
  4. Właśnie ostatnio myślałam o pesto :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu doskonała propozycja na szybki i dość nie drogi obiad,a co najważniejsze taki świadomy..ja też staram się na maksa przetworzyć produkty które mam. A gdy kupuje rzodkiewki to wiadomym jest że z liści będzie koktajl 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Nigdy nie wyrzucam jedzenia. Od wielu lat staram się planować zakupy i przetwarzać to, co zostaje, a jeśli nie jestem w stanie skonsumować wszystkiego, to po prostu oddaję :)
      Musy, kremy, sałatki i koktajle to najlepszy sposób na nie marnowanie żywności w codziennej diecie. Często goszczą w mojej kuchni 💚.
      Świetny pomysł! :D Liście rzodkiewki są bardzo zdrowe, też je często wykorzystuje w kuchni :)
      Lubię dodawać je do sałatek :)

      Usuń
  6. Twój przepis przypomnial mi, ze kiedys zaczelam cykl artykulów o zero waste i nigdy nie zdazylam ich dokonczyc :))
    Przepis na pesto z pietruszki podoba mi sie, moze dlatego, ze moje drugie imie to Recykling :)) Dotychczas nigdy nie wpadlam na pomysl z pietruszka, ale czesto robie pesto z natki marchewki.
    Do wskazówek na temat zero waste nie mam nic do dodania, moze oprócz tego, ze nauczylam sie w Nowym Jorku zamrazac banany, które dluzej zachowuja swiezosc i sa doskonale do koktajli, salatek a nawet po odmrozeniu nadaja sie do pieczenia chlebka bananowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale 💚. Bardzo cenię kuchnię zero waste - jest zdrowa, ekologiczna i bardzo kreatywna! :)
      Ja również przygotowuję pesto z natki marchewki. Szkoda, że tak wiele osób ją wyrzuca. Natka marchewki jest o wiele zdrowsza od korzenia. Ma więcej witaminy C, sporo witaminy K, chlorofilu oraz żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Niedocenione superfood...
      Świetny pomysł z mrożeniem bananów. Mrozisz je w całości czy zmiksowane (w formie musu)?

      Usuń
    2. to zalezy, czy mam juz plan na ich wykorzystanie, czy nie. Czesto mroze cale, ale np. do koktajli mroze juz w kawalkach

      Usuń
  7. Przepis ciekawy, nie jadłam jeszcze takiego pesto, ale jak widać nawet z prostych składników można wyczarować zdrowe i apetycznie wyglądając danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i zdrowo, a jak wygląda pięknie! :)

    Zjadłabym ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie 😊 Uwielbiam pesto z bazylii, z pietruszki również jest pyszne. Z rukolą jeszcze nie próbowałam i na pewno wypróbuję 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! :) Bardzo lubię miksy różnej zieleniny w pesto. Rukola dodaje nutki ostrości 💚

      Usuń
  11. Kocham makaron z zielonym pesto, bardzo apetyczne i zdrowe danie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem w klubie kochających to połączenie 💚💚

      Usuń
  12. Oooo tak, spaghetti mogłabym jeść ze wszystkim *_*

    OdpowiedzUsuń
  13. Sklep mam niedaleko i spacerek zawsze dobrze zrobi, dlatego kupuję tylko te produkty, które zjadamy od razu :). Mama załamuje ręce, że często miewam pustą lodówkę, a ja załamuję ręce nad jej przepełnioną :P. No ale u nich w domu więcej osób, każdy coś innego chce, w ty dzieciaki, które myślą, że chcą więcej i nie zawsze idzie wszystko zaplanować. Ja w każdym razie mimo iż miewam pustą lodówkę to głodna nie chodzę :D.
    Hmm a makaronik z przepisu dobrą inspiracją na obiadek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne podejście do zakupów 💚 Zawsze świeżo, zdrowo i z troską o planetę.
      Dziękuję i gorąco polecam 🤗.

      Usuń
  14. Uwielbiam! Kiedyś robiłam sobie je nawet do pracy i zjadałam na zimno. Zawsze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbia takie szybkie przepisy, do tego nienawidzę marnować jedzenia, więc często uskuteczniam obiady z tego co akurat mam na półce :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowa propozycja. Chętnie zrobię takie pesto.

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się ten kolor. Bardzo lubię potrawy ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń