2023-10-05

Risotto z dynią i kurczakiem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z pieczoną dynią oraz kurczakiem curry. Jego smak podkreśla wędzona papryka oraz pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na dynię, dlatego zachęcam Was do korzystania z jej dobrodziejstw.

Risotto z dynią i kurczakiem
Potrzebne składniki

RISOTTO
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g pieczonej dyni hokkaido
- 700 ml bulionu
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku

KURCZAK
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 3 łyżki oliwy 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 50 - 55 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę. 
* Z pozostałych upieczonych kawałków dyni możemy przygotować mus, który wykorzystamy do rozmaitych dań m.in. makaronów, ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

KROK 2. Oliwę mieszamy z przyprawą curry,  szczyptą soli oraz pieprzu. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy ją do marynaty. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni i odkładamy na talerzyk.

KROK 3. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy do niego wędzoną paprykę mieloną. 

KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, upieczoną dynię oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
Risotto z dynią i kurczakiem
DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ?

Dynia jest niezwykle zdrowa i niesie w swoim składzie moc wartości odżywczych.  Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Risotto z dynią i kurczakiem
JAK SMAKUJE PIECZONA DYNIA HOKKAIDO?  
Jej miąższ po upieczeniu jest delikatny, ma lekko słodki i orzechowy smak. Jest to idealna odmiana do przygotowywania musu, który możemy wykorzystać w daniach słodkich oraz wytrawnych. Tej odmiany dyni nie musimy też obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Intensywnie pomarańczowa skórka dodaje wyrazistości oraz zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. 
Risotto z dynią i kurczakiem
Risotto możecie przygotować także w wersji wege - bez dodatku kurczaka. 

16 komentarzy:

  1. No aż się głodna zrobiłam! Przepięknie się prezentuje to risotto i tyle dobrego w nim 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡 Ja zrobiłam się głodna patrząc na Twoje dyniowe pierożki 😁

      Usuń
  2. Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam okazji spróbować Risotto,
    ale Twoje prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Ryż w risotto jest wyjątkowy - pyszny i delikatny, o kleistej konsystencji.
      Można przygotowywać je z rozmaitymi dodatkami. Na jesień polecam to z dodatkiem dyni 🧡.

      Usuń
  3. Pysznie Kasiu. Kolejne obłędne połączenie. Bardzo lubię dania z dynią. Takie risotto musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda jak z najlepszej knajpy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten przepis. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę musiała spróbować. Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń