2023-10-07

Frytki z batatów

Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Frytki z batatów

Potrzebne składniki

 - 2 duże bataty
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Frytki z batatów

Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego. 

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam frytki z batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam. Będę musiała w końcu spróbowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To moja ulubiona forma podania batatów 🧡

      Usuń
  3. Od czasu do czasu też robię. Są bardzo smaczne, ale w domu zajadam się nimi tylko ja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja z batatów sama frytek nie robiłam,ale zainspirowałaś mnie skutecznie Kasiu 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Mają lekko słodki smak i są bardzo delikatne :)

      Usuń
  5. Wyglądają niezwykle apetycznie. Uwielbiam frytki z batatów i też przyrządzam w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam frytki z batatów, często robię podobne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy! Robimy je zawsze jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też najczęściej robimy je jesienią. Najlepszy czas na bataty :)

      Usuń
  8. Od kilku lat nie jemy wcale ziemniaków tylko bataty. Sa zdrowe i smaczne. Frytki z batatów uwielbiam, ale musze spróbowac nastepnym razem z tymiankiem, gdyz normalnie zawsze uzywam rozmarynu.
    Takie frytki najbardziej mi smakuja z guacamole, to jedna z moich ulubionych kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami dodaję także rozmaryn, ale kocham tymianek i on zawsze wygrywa jako dodatek. Do frytek z batatów obowiązkowo dodaję wędzoną paprykę - świetnie "podkręca" ich smak.
      O tak! Guacamole i frytki z batatów to idealne połączenie - pysznie i zdrowo 💚

      Usuń
  9. Bataty to absolutnie najlepsza baza na frytki. 👌

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam! 🧡 Jak dla mnie jeden z najlepszych dodatków do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Delicious plate with the special savour of the curry species. A real delicatessen.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! A najlepsze jedliśmy na Węgrzech razem z ich słynną zupą gulaszową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne kulinarne wspomnienia 🧡
      Kuchnia węgierska jest niesamowita, pełna smaków, aromatów i kolorów.
      Też miło wspominam urlop w tym kraju :)

      Usuń