Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
2018-08-27
Risotto z ricottą, cukinią i prosciutto
2018-08-23
Leczo z drobiową kiełbasą
Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych. Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki przepis na to klasyczne danie :)
2018-08-15
Pikantne kotlety z jajkiem przepiórczym
Przepis na pikantne kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są pyszne, bardzo aromatyczne oraz soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od kurzych jaj.
2018-08-10
Moja podróż przez Morawy
Witajcie Kochani po małej przerwie! W tym roku ponownie postanowiłam odwiedzić Czechy, ale tym razem wybrałam się na Morawy - piękną krainę we wschodniej części tego kraju. W ubiegłym roku zachwyciła mnie Praga, jej klimat, cudowni ludzie i przepiękna architektura, dlatego zdecydowałam się powrócić do kraju naszych sąsiadów i poznać go jeszcze bardziej. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym jak było, co warto zobaczyć, a także gdzie smacznie zjeść podczas pobytu na Morawach. Zapraszam Was do obejrzenia mojej fotorelacji oraz poznania kilku ciekawostek o tym malowniczym regionie.
2018-07-14
Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorami
Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości. Uwielbiam takie połączenia, ponieważ dodają mi dobrej energii. Gorąco polecam je i Wam :D Miłego dnia :*
2018-07-10
Deser malinowo - morelowy
Lekko, owocowo i smacznie. Takie deserki lubię najbardziej. Ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści nasze kubki smakowe. Świeże malinki i jogurt z kawałkami moreli to połączenie, które sprawdziło się idealnie. Gorąco polecam Wam tę owocowo - jogurtową kompilację :)
2018-07-03
Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami
Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).
Subskrybuj:
Posty (Atom)