2023-10-25

Kotlety mielone z dynią

Sezon na dynię w pełni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Pyszne i aromatyczne kotlety mielone z delikatnego mięsa kurczaka z dodatkiem puree z dyni oraz warzyw, to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Mielone są soczyste, mięciutkie i bardzo pożywne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Kotlety mielone z dynią
Potrzebne składniki

- 600 g piersi z kurczaka
- 150 g puree z dyni hokkaido
- 1 mała papryka czerwona
- 1 cebula biała
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
-1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli

DODATKI
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*.

* Pozostałą część musu możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych dań - ciast, deserów, makaronów, naleśników lub klusek (polecam >> leniwe dyniowe).

KROK 2. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.

KROK 3. Do zmielonego mięsa dodajemy puree z dyni, podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i curry. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (do lekkiego zarumieniania). Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Kotlety mielone z dynią
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, a także z dodatkiem pieczywa oraz ulubionych sosów.
Kotlety mielone z dynią

WSKAZÓWKI
- Jeśli masa podczas wyrabiania wydaję się zbyt rzadka, to dodajcie do niej więcej bułki tartej.

- Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka delikatnie zagęszcza strukturę puree. 

- Jeśli traficie na bardziej wodnistą dynię, to przed dodaniem jej do mięsa odciśnijcie delikatnie puree z nadmiaru soku. 

Kotlety mielone z dynią
Kotlety są idealne dla najmłodszych smakoszy, gdyż łączą w sobie delikatne mięso kurczaka oraz warzywa. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z ostrych przypraw.

34 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na jesień i sezon dyniowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wielu zastosowaniach dyni słyszałam, ale to dla mnie absolutna nowość. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Dodatek dyni nadaje im soczystości i pięknego kolorku :)

      Usuń
  3. Genialny pomysł! W takim wydaniu dyni jeszcze nie jadłam, ale koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje kopytka z dyni są przepyszne i polecam je tym, którzy jeszcze nie próbowali. Naprawdę warto!
    Kotleciki są tak cudnie kolorowe i apetyczne, że na pewno będą moim kolejnym daniem z dynią:)
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały i mam nadzieję, że kotleciki również oczarują Twoje kubki smakowe :)) Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  5. Kolejny ciekawy pomysł znalazłam u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny pomysł na dynię :) świetne kotlety na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich kotletów jeszcze nie jadłam! Dziękuję za inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski kolorek mają te kotleciki. Są tak apetyczne, że największy niejadek się skusi na takie smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Davvero gustosi questi "bomboloni" saporiti. Un caro saluto

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie - muszę wypróbować, bo uwielbiam dyniowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks delicious! Thanks for sharing that recipe.
    I invite you to visit my last post. Have a good week-end!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam dużo dyni. Dziękuję Kasiu za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy pomysł, dynia na czasie, co prawda ja ani mielonych ani dyni nie lubię ale może nie jadłam dobrze zrobionych. Zaskoczyłaś mnie połączeniem składników, ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco mielone z kurczaka. Są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych, a dodatek dyni sprawia, że są soczyste i naprawdę wyjątkowe 🧡

      Usuń
  14. Ale fajny pomysł, no i jakie śliczne są te kotleciki ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń