Sezon na dynię w pełni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Pyszne i aromatyczne kotlety mielone z delikatnego mięsa kurczaka z dodatkiem puree z dyni oraz warzyw, to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Mielone są soczyste, mięciutkie i bardzo pożywne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Potrzebne składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 150 g puree z dyni hokkaido
- 1 mała papryka czerwona
- 1 cebula biała
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
-1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
DODATKI
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*.* Pozostałą część musu możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych dań - ciast, deserów, makaronów, naleśników lub klusek (polecam >> leniwe dyniowe).KROK 2. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.KROK 3. Do zmielonego mięsa dodajemy puree z dyni, podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i curry. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (do lekkiego zarumieniania). Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, a także z dodatkiem pieczywa oraz ulubionych sosów.
WSKAZÓWKI
- Jeśli masa podczas wyrabiania wydaję się zbyt rzadka, to dodajcie do niej więcej bułki tartej.- Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka delikatnie zagęszcza strukturę puree.- Jeśli traficie na bardziej wodnistą dynię, to przed dodaniem jej do mięsa odciśnijcie delikatnie puree z nadmiaru soku.
Kotlety są idealne dla najmłodszych smakoszy, gdyż łączą w sobie delikatne mięso kurczaka oraz warzywa. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z ostrych przypraw.
Pyszna propozycja na jesień i sezon dyniowy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńO wielu zastosowaniach dyni słyszałam, ale to dla mnie absolutna nowość. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Dodatek dyni nadaje im soczystości i pięknego kolorku :)
UsuńGenialny pomysł! W takim wydaniu dyni jeszcze nie jadłam, ale koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🧡 Kotleciki są naprawdę pyszne :)
UsuńTwoje kopytka z dyni są przepyszne i polecam je tym, którzy jeszcze nie próbowali. Naprawdę warto!
OdpowiedzUsuńKotleciki są tak cudnie kolorowe i apetyczne, że na pewno będą moim kolejnym daniem z dynią:)
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🧡
Bardzo się cieszę, że smakowały i mam nadzieję, że kotleciki również oczarują Twoje kubki smakowe :)) Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
UsuńKolejny ciekawy pomysł znalazłam u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńGenialny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńBardzo oryginalny pomysł na dynię :) świetne kotlety na jesień :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńTakich kotletów jeszcze nie jadłam! Dziękuję za inspirujący przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńBoski kolorek mają te kotleciki. Są tak apetyczne, że największy niejadek się skusi na takie smakowitości!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńDavvero gustosi questi "bomboloni" saporiti. Un caro saluto
OdpowiedzUsuńThank you very much 🧡
UsuńCiekawe połączenie - muszę wypróbować, bo uwielbiam dyniowy sezon :)
OdpowiedzUsuńJa też do uwielbiam 🧡. Gorąco polecam! 🤗
UsuńIt looks delicious! Thanks for sharing that recipe.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week-end!
Thank you 🧡 Have a nice week! 🤗
UsuńMam dużo dyni. Dziękuję Kasiu za inspirację.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo ciekawy pomysł, dynia na czasie, co prawda ja ani mielonych ani dyni nie lubię ale może nie jadłam dobrze zrobionych. Zaskoczyłaś mnie połączeniem składników, ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco mielone z kurczaka. Są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych, a dodatek dyni sprawia, że są soczyste i naprawdę wyjątkowe 🧡
UsuńTo musi być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Są pyszne 🧡
UsuńCiekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńAle fajny pomysł, no i jakie śliczne są te kotleciki ❤️
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo 🧡🧡
Usuń