Przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni na bazie bulionu oraz mleczka kokosowego. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który rozgrzeje oraz pożywi w chłodne jesienne dni. Warto włączyć dynię do swojego jadłospisu, ponieważ jest niezwykle zdrowa i niesie w swoim składzie moc wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Potrzebne składniki
- 500 g dynii hokkaido*
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 300 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu**
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
* Waga po wydrążeniu miękkiego środka z pestkami
** Do przygotowania zupy możemy wykorzystać rosół lub ulubiony bulion mięsny, a w wersji wege - bulion warzywny.PrzygotowanieKROK 1. Marchewki obieramy i kroimy na pół. Małą dynię hokkaido* dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni i marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut.
* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka nada zupie głębszego smaku oraz koloru.KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwe z oliwek. Upieczoną dynię oraz marchewki rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do naczynia. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, mleczko kokosowe, bulion oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolity i gładki mus. Zupę zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w kleksem oliwy i śmietany oraz ulubionymi dodatkami.
Zupa krem z dyni świetnie smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.Możemy podać ją także z grzankami, płatkami parmezanu lub serem feta.Pysznym dodatkiem są także prażone pestki dyni oraz słonecznika.
Bardzo apetyczna :) jesień to idealny czas na zupy, a dyniowa to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 Moja również. Jest idealna na ten chłodniejszy czas :)
UsuńZ całą pewnością będzie gotowane <3
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńŚwietne masz to naczynie! 😊 Zupa dyniowa jest idealna na takie szare dni jakie właśnie się zaczęły. Ja do swojej dodaję również pieczony czosnek (ale uwaga: pieczemy w sreberku bo bez niego potrafi nieźle strzelać i później jest mnóstwo do mycia w piekarniku🙈). Tak jak piszesz - grzanki do tego i prażone pestki dyni i jest to naprawdę sycące danie 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Kupiłam zapas takich ceramicznych miseczek na zupy w Action. Są dostępne w różnych kolorach :)
UsuńTo prawda. Zupa dyniowa jest idealna ta ten chłodniejszy czas. Syci i świetnie rozgrzewa 🧡.
Pyszny dodatek. Pieczony czosnek świetnie podkręca smak kremów :)
o nawet nie wiedziałam że to sezonowo popularne warzywo ma tyle witamin
OdpowiedzUsuńO tak! Jeść tylko na zdrowie! 💚💚
UsuńPysznie, uwielbiam zupy dyniowe. Smak jesieni. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 🧡 Chyba jeden z głównych jej smaków. Też je uwielbiam :)
UsuńPięknie prezentuje się ta zupa. Idealna na nadchodzące chłody. Ja również zachwyciłam się tą miseczką na zupę i ze zdziwieniem przeczytałam Twoją odpowiedź że jest z action,nigdy bym się nie spodziewała że takie ładne rzeczy tam są.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. W Action można czasami znaleźć prawdziwe perełki w bardzo przystępnych cenach :)
UsuńSmakowita zupka :) I ja jestem zachwycona tym garnuszkiem. Nawet nie spodziewałam się, że są tam takie ładne akcesoria do kuchni.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 Często kupuję tam też talerze, miseczki i blaszki. Kupiłam ostatnio idealną malutką tortownicę. Wcześniej korzystałam z obręczy przy mini wypiekach i sernikach na zimno.
Usuńuwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńWitam w klubie 🧡🤗
UsuńIdealna propozycja na jesienne wieczory – ciepła i kremowa zupa. Planuję zrobić na weekend. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. W ten chłodniejszy czas takie zupy sycą i świetnie rozgrzewają. Gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńHej Kasiu! Widzisz, nie wiedziałam, że skórka z takiej dyni poprawia smak i kolor zupy :-) Zapisuję!
OdpowiedzUsuńSkórka dyni hokkaido jest do tego mega pyszna :) Często zamiast puree ziemniaczanego serwuję na obiad puree z pieczonej dyni. Zmiksowana ze skórką sprawia, że puree jest bardziej wyraziste i ma idealną konsystencję
UsuńMoja ulubiona jesienna zupa :)
OdpowiedzUsuńMoja również 🧡🧡
UsuńSmak jesieni. Pyszny krem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńLubię dynię więc może się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńChętnie bym zjadła, jeszcze nie robiłam w tym roku
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńJuż jedna taka zupa za mną. Uwielbiam kiedy są dynie
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam te czas 🧡
Usuńz jajkiem nie przejdzie,
OdpowiedzUsuńPrzejdzie :) My bardzo lubimy taki dodatek.
UsuńWszystko zależy od upodobań smakowych :)
Smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuń🧡
UsuńPysznie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam zupę dyniową i nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 Ja również ją uwielbiam :))
UsuńSzczerze, to nigdy nie przepadałam za zupami krem, ale być może to jest przepis, po którym się przełamię.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Krem z dyni jest naprawdę pyszny, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym jest wyjątkowy 🧡
Usuń