2023-10-17

Zupa krem z pieczonej dyni

Przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni na bazie bulionu oraz mleczka kokosowego. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który rozgrzeje oraz pożywi w chłodne jesienne dni. Warto włączyć dynię do swojego jadłospisu, ponieważ jest niezwykle zdrowa i niesie w swoim składzie moc wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. 

Zupa krem z pieczonej dyni
Potrzebne składniki

- 500 g dynii hokkaido*
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 300 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu**
- 3 łyżki oliwy z oliwek
 
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
-  1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
* Waga po wydrążeniu miękkiego środka z pestkami

** Do przygotowania zupy możemy wykorzystać rosół lub ulubiony bulion mięsny, a w wersji wege - bulion warzywny.

Przygotowanie

KROK 1. Marchewki obieramy i kroimy na pół. Małą dynię hokkaido* dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni i marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut
* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka nada zupie głębszego smaku oraz koloru.
KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwe z oliwek. Upieczoną dynię oraz marchewki rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do naczynia. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, mleczko kokosowe, bulion oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolity i gładki mus. Zupę zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w kleksem oliwy i śmietany oraz ulubionymi dodatkami.
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z dyni świetnie smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.

Możemy podać ją także z grzankami, płatkami parmezanu lub serem feta.

Pysznym dodatkiem są także prażone pestki dyni oraz słonecznika.
Zupa krem z pieczonej dyni

40 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna :) jesień to idealny czas na zupy, a dyniowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡 Moja również. Jest idealna na ten chłodniejszy czas :)

      Usuń
  2. Z całą pewnością będzie gotowane <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne masz to naczynie! 😊 Zupa dyniowa jest idealna na takie szare dni jakie właśnie się zaczęły. Ja do swojej dodaję również pieczony czosnek (ale uwaga: pieczemy w sreberku bo bez niego potrafi nieźle strzelać i później jest mnóstwo do mycia w piekarniku🙈). Tak jak piszesz - grzanki do tego i prażone pestki dyni i jest to naprawdę sycące danie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Kupiłam zapas takich ceramicznych miseczek na zupy w Action. Są dostępne w różnych kolorach :)
      To prawda. Zupa dyniowa jest idealna ta ten chłodniejszy czas. Syci i świetnie rozgrzewa 🧡.
      Pyszny dodatek. Pieczony czosnek świetnie podkręca smak kremów :)

      Usuń
  4. o nawet nie wiedziałam że to sezonowo popularne warzywo ma tyle witamin

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, uwielbiam zupy dyniowe. Smak jesieni. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 🧡 Chyba jeden z głównych jej smaków. Też je uwielbiam :)

      Usuń
  6. Pięknie prezentuje się ta zupa. Idealna na nadchodzące chłody. Ja również zachwyciłam się tą miseczką na zupę i ze zdziwieniem przeczytałam Twoją odpowiedź że jest z action,nigdy bym się nie spodziewała że takie ładne rzeczy tam są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. W Action można czasami znaleźć prawdziwe perełki w bardzo przystępnych cenach :)

      Usuń
  7. Smakowita zupka :) I ja jestem zachwycona tym garnuszkiem. Nawet nie spodziewałam się, że są tam takie ładne akcesoria do kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡 Często kupuję tam też talerze, miseczki i blaszki. Kupiłam ostatnio idealną malutką tortownicę. Wcześniej korzystałam z obręczy przy mini wypiekach i sernikach na zimno.

      Usuń
  8. Idealna propozycja na jesienne wieczory – ciepła i kremowa zupa. Planuję zrobić na weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. W ten chłodniejszy czas takie zupy sycą i świetnie rozgrzewają. Gorąco polecam! 🤗🧡

      Usuń
  9. Hej Kasiu! Widzisz, nie wiedziałam, że skórka z takiej dyni poprawia smak i kolor zupy :-) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka dyni hokkaido jest do tego mega pyszna :) Często zamiast puree ziemniaczanego serwuję na obiad puree z pieczonej dyni. Zmiksowana ze skórką sprawia, że puree jest bardziej wyraziste i ma idealną konsystencję

      Usuń
  10. Smak jesieni. Pyszny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię dynię więc może się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym zjadła, jeszcze nie robiłam w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  13. Już jedna taka zupa za mną. Uwielbiam kiedy są dynie

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Przejdzie :) My bardzo lubimy taki dodatek.
      Wszystko zależy od upodobań smakowych :)

      Usuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam zupę dyniową i nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczerze, to nigdy nie przepadałam za zupami krem, ale być może to jest przepis, po którym się przełamię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Krem z dyni jest naprawdę pyszny, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym jest wyjątkowy 🧡

      Usuń