15 sierpnia 2018

Pikantne kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

Dzień dobry! Dzisiaj na obiad polecają się wyraziste kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od "kurzych koleżanek". Są także uznawane za naturalny afrodyzjak. Takie połączenie dostarczy nam wiele smaków, aromatów oraz sporej ilości białka, dlatego gorąco polecam je także jako urozmaicenie posiłku potreningowego! :)

Potrzebne składniki

- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule szalotki
- 4 surowe jajka przepiórcze
- 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 3 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą i obieramy. Szalotki drobno kroimy, szklimy delikatnie na oleju i studzimy.  
KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy 4 surowe jajka przepiórcze, podsmażoną cebulkę, musztardę, pastę paprykową, drobno posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej i dobrze wyrabiamy masę*, którą doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Dobre wyrobienie masy mięsnej z dodatkiem musztardy i pasty sprawi, że kotlety będą bardzo soczyste. 
KROK 3. W każdą porcję masy wkładamy ugotowane jajko przepiórcze, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub ulubionej mące. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnie sprawdzą się w towarzystwie świeżych surówek oraz lekkich sosów.


Pokrojone w plastry, możemy wykorzystać do pięknej i smacznej dekoracji kanapek.


Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Robiłyśmy na Wielkanoc tego typu kotleciki z jajkiem w środku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na Święta też pobawię się z takimi kotletami. Gdyby je jeszcze tak zabarwić buraczkami albo łupinami cebuli? Pokombinuję ;)

      Usuń
  2. Jakie pyszne danie przygotowałaś Kasiu :) Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne kotleciki. Przyznam, że jaj przepiórczych chyba nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Gorąco polecam - są niezwykle smaczne i zdrowe :D

      Usuń
  4. Urocze są! Nigdy takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale te kotleciki wyglądają! Obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z indyka to dla mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamo, ale fajnie wyglądają. Poproszę. Już oczami można się nimi zachwycać

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety nie lubię połączenia jajka z mięskiem, ale wygląda super.

    OdpowiedzUsuń