Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, ogórka lub rzodkwi. Jest niezwykle zdrowe, zawiera mnóstwo witamin, żelaza, błonnika oraz bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na jelita. Ma właściwości przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy. Dzisiaj zapraszam Was na połączenie ostrego kimchi, warzyw oraz delikatnych polędwiczek z kurczaka. Danie dostarcza niesamowitych doznań dzięki finezyjnemu połączeniu smaku umami z wyraźnie ostrą, słodką oraz kwaśną nutą.
- 1 szklanka ostrego kimchi + 3 łyżki zalewy
- 2 małe papryki spiczaste (czerwona i żółta)
- 1 marchewka
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- kiełki słonecznika
Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki pozbawiamy błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich kilka łyżek oleju, oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem i dokładnie mieszamy. Ostawiamy na minimum 30 minut do lekkiego zamarynowania.KROK 2. Cebule dymki kroimy w piórka, a papryki i marchewkę w drobne paski. Na dużej patelni smażymy polędwiczki, a następnie odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni szklimy dymkę, a po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty.KROK 3. Do warzyw dodajemy kimchi* wraz z odrobiną zalewy. Na koniec dodajemy podsmażone polędwiczki, sos sojowy oraz cukier kokosowy i dusimy wszystko przez chwilę. Danie podajemy posypane szczypiorkiem oraz kiełkami słonecznika. Doskonałym uzupełnieniem będzie także ryż.
* jeśli macie kimchi w dużych kawałkach, to warto je wcześniej posiekać.
Danie podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się także makaron udon lub azjatycki makaron ziemiaczany.
Pusznie i zdrowo :) coś dla mojego męża, który jest wielkim fanem kimchi :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńWyborne polędwiczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńBrzmi przepysznie i zdrowo! Połączenie ostrego kimchi z delikatną polędwiczką z kurczaka musi dawać świetny balans smaków
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. To prawda, balans smaków jest świetny :))
UsuńBrzmi super, lubię kimchi, zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńJa też bym sobie połechtała podniebienie taką bombą smaków, ale nie wiem, gdzie kupić dobre kimchi :-(
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu mamy kilka fajnych sklepów z żywnością azjatycką, ale czasami można dostać dobre kimchi w Lidlu np. podczas tygodnia kuchni azjatyckiej :)
UsuńTwoje danie to wspaniała inspiracja. Pozdrawiam Anita z AZgotuj
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńSmakowicie prezentują się polędwiczki w warzywnym otoczeniu:)
OdpowiedzUsuńNa pewno mnóstwo doznań smakowych. Samo kimchi, to mega dawka smaku. A jeszcze zawiera sporo prozdrowotnych składników:) Pyszotnie i zdrowo!
Pozdrawiam cieplutko i życzę przyjemnego weekendu 🤗🧡
Dziękuję bardzo Kochana! 🤗 Udanego tygodnia! Ślę uściski 🤗🧡
Usuńtakie danie w sam raz na jesienne dni
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam kimchi. Mimo że jest teraz popularne to nie miałam okazji go spróbować. Twój fantastyczny przepis sprawia że chce spróbować. To danie wygląda apetycznie. Uwielbiam polędwiczki w różnych odsłonach. Zapowiada się cudowny i aromatyczny obiad ❤️
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam gorąco! 🧡🤗
UsuńWłaśnie przeglądałam przed świętami zamrażalnik i odkryłam zapomniane polędwiczki i zastanawiałam się jak je wykorzystać. No i już wiem :) Dzięki!!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńSuper pomysł, idealny na szybki, ale niebanalny obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńLubię polędwiczki :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńMyślę, że u mnie takie danie by się przyjęło
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńJakie świetne Polko-Koreańskie danie :D Podziwiam twoją kreatywność.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńO rany! Jak to apetycznie wygląda! Nie byłam nigdy w koreańskiej restauracji ale wyobrażam sobie że tak by tam to danie wyglądało 😀 wszystkiego dobrego Kasiu w nowym tygodniu 🍁
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗 Wszystkiego dobrego! 🧡
UsuńTo by mi mogło bardzo posmakować <3
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńNie mam pojęcia co zacz te kimchi ale wygląda zacnie! 😉😘
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, ogórka lub rzodkwi. To taka azjatycka kiszonka. Bardzo zdrowa i smaczna :)
Usuń