2025-11-13

Polędwiczki z kimchi i warzywami

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, ogórka lub rzodkwi. Jest niezwykle zdrowe, zawiera mnóstwo witamin, żelaza, błonnika oraz bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na jelita. Ma właściwości przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy. Dzisiaj zapraszam Was na połączenie ostrego kimchi, warzyw oraz delikatnych polędwiczek z kurczaka. Danie dostarcza niesamowitych doznań dzięki finezyjnemu połączeniu smaku umami z wyraźnie ostrą, słodką oraz kwaśną nutą.

Polędwiczki z kimchi i warzywami
Potrzebne składniki

- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 szklanka ostrego kimchi + 3 łyżki zalewy
- 2 małe papryki spiczaste (czerwona i żółta)
- 1 marchewka
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- kiełki słonecznika

Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki pozbawiamy błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich kilka łyżek oleju, oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem i dokładnie mieszamy. Ostawiamy na minimum 30 minut do lekkiego zamarynowania. 

KROK 2. Cebule dymki kroimy w piórka, a papryki i marchewkę w drobne paski. Na dużej patelni smażymy polędwiczki, a następnie odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni szklimy dymkę, a po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty. 

KROK 3. Do warzyw dodajemy kimchi* wraz z odrobiną zalewy. Na koniec dodajemy podsmażone polędwiczki, sos sojowy oraz cukier kokosowy i dusimy wszystko przez chwilę. Danie podajemy posypane szczypiorkiem oraz kiełkami słonecznika. Doskonałym uzupełnieniem będzie także ryż. 
* jeśli macie kimchi w dużych kawałkach, to warto je wcześniej posiekać.
Polędwiczki z kimchi i warzywami

Danie podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się także makaron udon lub azjatycki makaron ziemiaczany.

Polędwiczki z kimchi i warzywami

34 komentarze:

  1. Pusznie i zdrowo :) coś dla mojego męża, który jest wielkim fanem kimchi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie i zdrowo! Połączenie ostrego kimchi z delikatną polędwiczką z kurczaka musi dawać świetny balans smaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. To prawda, balans smaków jest świetny :))

      Usuń
  3. Brzmi super, lubię kimchi, zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bym sobie połechtała podniebienie taką bombą smaków, ale nie wiem, gdzie kupić dobre kimchi :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Wrocławiu mamy kilka fajnych sklepów z żywnością azjatycką, ale czasami można dostać dobre kimchi w Lidlu np. podczas tygodnia kuchni azjatyckiej :)

      Usuń
  5. Twoje danie to wspaniała inspiracja. Pozdrawiam Anita z AZgotuj

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie prezentują się polędwiczki w warzywnym otoczeniu:)
    Na pewno mnóstwo doznań smakowych. Samo kimchi, to mega dawka smaku. A jeszcze zawiera sporo prozdrowotnych składników:) Pyszotnie i zdrowo!
    Pozdrawiam cieplutko i życzę przyjemnego weekendu 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗 Udanego tygodnia! Ślę uściski 🤗🧡

      Usuń
  7. takie danie w sam raz na jesienne dni

    OdpowiedzUsuń
  8. Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam kimchi. Mimo że jest teraz popularne to nie miałam okazji go spróbować. Twój fantastyczny przepis sprawia że chce spróbować. To danie wygląda apetycznie. Uwielbiam polędwiczki w różnych odsłonach. Zapowiada się cudowny i aromatyczny obiad ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie przeglądałam przed świętami zamrażalnik i odkryłam zapomniane polędwiczki i zastanawiałam się jak je wykorzystać. No i już wiem :) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, idealny na szybki, ale niebanalny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że u mnie takie danie by się przyjęło

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie świetne Polko-Koreańskie danie :D Podziwiam twoją kreatywność.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany! Jak to apetycznie wygląda! Nie byłam nigdy w koreańskiej restauracji ale wyobrażam sobie że tak by tam to danie wyglądało 😀 wszystkiego dobrego Kasiu w nowym tygodniu 🍁

    OdpowiedzUsuń
  14. To by mi mogło bardzo posmakować <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mam pojęcia co zacz te kimchi ale wygląda zacnie! 😉😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, ogórka lub rzodkwi. To taka azjatycka kiszonka. Bardzo zdrowa i smaczna :)

      Usuń