2025-11-11

Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

Te placuszki są pyszne, pożywne i bardzo aromatyczne. Cudownego aromatu dodaje im świeża bazylia, a roztopiona mozzarella tworzy apetyczne i ciągnące się serowe nitki. Placuszki są idealnym rozwiązaniem na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.
Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

Potrzebne składniki

- około 400 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 150 g twardego sera mozzarella
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mąki
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 garść listków bazylii
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Oprószamy je delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następie odciskamy z nadmiaru wody. 

KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jogurt, jajka, mąkę, pieprz oraz sól i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy odciśniętą cukinię, posiekane listki bazylii, startą na grubych oczkach mozzarellę oraz szalotkę i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

2 komentarze:

  1. Mistrzostwo 😍 Już wiem, co w tym tygodniu zrobię 🤤

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie smak z mozzarelli. Świetny dodatek a placuszki wygladają przepysznie <3 Pozdrawiam Anita Z AZgotuj

    OdpowiedzUsuń