Przepis na pyszny, wilgotny i mięciutki chlebek z dojrzałych bananów z dodatkiem wiórków kokosowych. To proste i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
Potrzebne składniki
- 3 duże dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
* szklanka o pojemności 200 ml
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy*.* Do masy możecie dodać także swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub suszone owoce.KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 55 - 60 minut (do suchego patyczka).
Raz w miesiącu robię taki chlebek, ale be cukru. Używam przejrzałe banany i dzięki temu jest mocno słodki :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami robię wersję bez cukru, ale wtedy lubimy smarować chlebek konfiturą i serwować go do owsianki :) Często dodaję też do ciasta suszone owoce. Lubię też chlebek z cukrem kokosowym - ma wtedy karmelowy smak :)
UsuńPiękny chlebek i prosta receptura. Wyobrażm sobie jaki musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńKasiu, muszę pokazać Martusi ten chlebek, ona często piecze z bananów, ale nie przyszło jej do głowy (i mnie też!), że można zrobić taki prosty, a wyjątkowo apetyczny myk. Położenie tego banana spowodowało dekoracyjne wybulenie ciasta i na widok tego chlebka aż się chce sięgnąć przez ekran :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗🧡 Na wierzch można położyć też inne owoce. Teraz w sezonie polecam ten ze śliwkami :) Poniżej podsyłam link:
Usuńhttps://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2021/09/chlebek-bananowy-ze-sliwkami.html
Przepis na chlebek bananowy znam, ale kokosa nigdy nie próbowałam dodawać. Przekonam się, czy mi pasuje
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 My bardzo lubimy to połączenie :)
UsuńWow! Ależ on urokliwy! Dawno nie robiłam chlebka bananowego, jakoś banany szybko " schodzą" i nie mają okazji dojrzeć 😉
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w listopadzie 🍁
Dziękuję 🧡. Wszystkiego dobrego! 🤗
UsuńBardzo apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńBardzo lubię takie połączenie 😋 Banan z kokosem świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńTo prawda 😁. Też uwielbiam to połączenie 🥰
UsuńZaciekawiłaś mnie tymi wiórkami kokosowymi, nigdy nie dodawałam ich do chlebka bananowego. Następnym razem się pokuszę o dodanie tego składnika :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 Uwielbiam dodawać wiórki do wypieków. Do chlebka bananowego i ciasteczek owsianych dodaję je praktycznie za każdym razem :)
UsuńŚwietny chlebek. Zawsze zabieram w podróż, jako przekąskę:) Pozdrawiam Anita z AZgotuj
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł 🧡. W podróży doda dobrej energii :)
UsuńNajbardziej apetyczny chlebek jaki widziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! 🤗🧡🧡
UsuńWygląda pięknie! Wyrośnięty i puszysty, a banany na wierzchu zrobiły świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nigdy taki mi nie wyszedł, pewnie wszystko zależy od przepisu albo od tego, kto robi:)
Siostra miała takie dyżurne ciasto, które u niej zawsze było idealne, a mnie z tego samego przepisu wychodził gniot:)
Tobie wszystko wychodzi i wygląda tak, że natychmiast jest się głodnym:)
Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 😘🧡
Dziękuję bardzo 🧡. Wszystko zależy od składników, proporcji, ale też od foremki i samego piekarnika. Zawsze piszę czas pieczenia w przybliżeniu oraz radzę sprawdzać ciasto patyczkiem.
UsuńOstatnio piekłam swój ukochany sernik w nowej blaszce. Do tej pory piekłam go 60 minut, ale w znacznie cieńszej formie. Ta nowa była dużo grubsza i sernik potrzebował jeszcze trochę czasu. Musiałam się trochę nagimnastykować z ustawieniem temperatury, bo zorientowałam się już pod koniec.
Serdecznie pozdrawaim 🤗 Ślę uściski 🧡😘
Pycha!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńPyszności. Zajrzałam tu i od razu smaka sobie narobiłam. Moja mama chyba robiła podobny. Ten nawet wygląda wspaniale. Dziękuję za przepis. Super składniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńUwielbiam chlebki bananowe ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję i wzajemnie! 🤗🧡
UsuńAkurat mam dużo bananów w domu!
OdpowiedzUsuńInspiruję! 🤗🧡
UsuńChlebek bananowy to naprawdę coś cudownego. Jak to można zrobić rewelacyjne coś z niczego 😁 twój przepis wygląda bardzo apetycznie i wypiek na pewno smakuje niesamowicie. Muszę koniecznie spróbować. Niestety jak robię chlebek bananowy to zawsze coś mi nie wychodzi 😢 muszę nad tym popracować może trening czyni mistrza 😁 pozdrawiam serdecznie 🌹
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Ten przepis jest prosty i zawsze się udaje :)
Usuń