2025-11-02

Chlebek bananowo - kokosowy

Przepis na pyszny, wilgotny i mięciutki chlebek z dojrzałych bananów z dodatkiem wiórków kokosowych. To proste i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia. 

Chlebek bananowo - kokosowy

Potrzebne składniki

- 3 duże dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru 
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

* szklanka o pojemności 200 ml

Przygotowanie

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.  Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy*

* Do masy możecie dodać także swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub suszone owoce.

KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 55 - 60 minut (do suchego patyczka)

Chlebek bananowo - kokosowy

20 komentarzy:

  1. Raz w miesiącu robię taki chlebek, ale be cukru. Używam przejrzałe banany i dzięki temu jest mocno słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami robię wersję bez cukru, ale wtedy lubimy smarować chlebek konfiturą i serwować go do owsianki :) Często dodaję też do ciasta suszone owoce. Lubię też chlebek z cukrem kokosowym - ma wtedy karmelowy smak :)

      Usuń
  2. Piękny chlebek i prosta receptura. Wyobrażm sobie jaki musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, muszę pokazać Martusi ten chlebek, ona często piecze z bananów, ale nie przyszło jej do głowy (i mnie też!), że można zrobić taki prosty, a wyjątkowo apetyczny myk. Położenie tego banana spowodowało dekoracyjne wybulenie ciasta i na widok tego chlebka aż się chce sięgnąć przez ekran :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗🧡 Na wierzch można położyć też inne owoce. Teraz w sezonie polecam ten ze śliwkami :) Poniżej podsyłam link:
      https://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2021/09/chlebek-bananowy-ze-sliwkami.html

      Usuń
  4. Przepis na chlebek bananowy znam, ale kokosa nigdy nie próbowałam dodawać. Przekonam się, czy mi pasuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ależ on urokliwy! Dawno nie robiłam chlebka bananowego, jakoś banany szybko " schodzą" i nie mają okazji dojrzeć 😉
    Wszystkiego dobrego w listopadzie 🍁

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie połączenie 😋 Banan z kokosem świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawiłaś mnie tymi wiórkami kokosowymi, nigdy nie dodawałam ich do chlebka bananowego. Następnym razem się pokuszę o dodanie tego składnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Uwielbiam dodawać wiórki do wypieków. Do chlebka bananowego i ciasteczek owsianych dodaję je praktycznie za każdym razem :)

      Usuń
  8. Świetny chlebek. Zawsze zabieram w podróż, jako przekąskę:) Pozdrawiam Anita z AZgotuj

    OdpowiedzUsuń
  9. Najbardziej apetyczny chlebek jaki widziałam :)

    OdpowiedzUsuń